Biff Bourguignon

Biff Bourguignon

Noen dager er det helt greit å bruke lang tid på å lage mat. Spesielt søndager synes jeg. Om ikke annet kan det å lage mat være en unnskyldning for å slippe å gå ut i skog og mark uansett vær. Jeg er ingen tilhenger av «det fins ikke dårlig vær, bare dårlig klær…» – og derfor er det veldig fint å kunne si at jeg ikke gikk ut i skauen i regnværet, men ble hjemme og laget et herremåltid til familien min. Denne gangen lagde jeg fransk «slow food». Det franske kjøkkenet består mye av mat som tar veldig lang tid å lage. Biff bourguignon er typisk fransk husmannskost som tar ca. 5 timer å lage. Retten er smakfull og fyldig i smak. Hvis du først lager denne retten anbefaler jeg å lage dobbel porsjon… da kan du fryse ned resten til en annen anledning.

 

Til biff Bourguignon trenger du:

 • 1,5 kg oksekjøtt (bankekjøtt, mørbrad)

   

 • 160 gram bacon

   

 • 1 stor løk

   

 • 2 gulrøtter

   

 • Olje til steking

   

 • 1 liter rødvin

   

 • 5 dl oksekjøttbuljong

   

 • 1 boks hakkede hermetiske tomater

   

 • Krydderbukett bestående av 3 hvitløk, 2 laurbærblader, 6 kvister timian, 8 kvister bladpersille (bindes sammen med hyssing)

   

 • 15 sjampinjonger

   

 • 10 sjalottløk

   

 • 2,5 dl kyllingbuljong

   

 • 1 ss sukker

   

 • Salt

   

 • Pepper

 

Og slik lager du biff Bourguignon:

 1. Stek bacon i stekepanne til den har fått en lett brun farge. Ha bacon i en kasserolle. Del oksekjøtt i terninger (ca 2,5 cm) og stek disse i olje i stekepannen. Salt og pepper under steking. Husk å tørke av blod og væske fra oksekjøttet FØR du steker det – kjøttet får en bedre stekeskorpe. Ikke stek alt kjøttet i en omgang. Jeg måtte steke i 5 omganger før alt kjøttet var ferdig stekt. Ha alt i kasserollen samme med bacon.

   

 2. Skrell og skjær gulrøttene i ca 0,5 cm skiver. Skjær løken i ringer. Alt brunes lett i stekepannen. Ha grønnsakene over i kasserollen med kjøtt.  Kok ut stekepannen med ca 0,5 liter rødvin. Ha rødvinen over kjøtt og grønnsaker. Ha i 5 dl oksekjøttbuljong og resten av rødvinen i kasserollen. En boks hakkede tomater has oppi kasserollen. Ha tilslutt krydderbusken oppi kasserollen. Når alt dette er gjort, la alt småkoke på lav varme i 4 – 5 timer.

   

 3. Mens kjøttet koker skjærer du soppen i fire biter, skreller og skjærer sjalottløken i 2 (3 hvis den er stor) og steker dette i smør. Masse smør…(nam,nam). Når sopp og løk har fått en fin lysebrun farge har du oppi 2,5 dl kyllingkraft, 1 ss sukker og salt (etter smak). La dette koke på svak varme i en halv time. Denne blandingen skal du ha i kjøttgryten rett før servering.

   

 4. Når kjøttet er ferdig kokt siles sausen/kraften over i en annen kasserolle. (Ha kjøttet tilbake i den opprinnelige gryten). Reduser sausen til det er ca 1 liter igjen. Husk å smake til med salt og pepper etter eget ønske. Når sausen er ferdig redusert, visp inn en blanding av 2 ss smør og 3 ss mel inn i sausen og la den småkoke et par minutter.

   

 5. Ha i kjøttet og tilslutt løk og soppblandingen. La det koke sammen et par minutter før du serverer med potet, pasta eller ris. Jeg foretrekker potetmos med masse fløte og smør !!!!

Postet av Anne Lise Dalene (82 Innlegg)


 

One Comment

 1. Pingback: Ukemeny for uke 11 -

Hyggelig om du legger igjen en kommentar :-)

 
 
 
 
Blogglistenhits