Fårikål med brunet kjøtt

Fårikål med brunet kjøtt

Fårikål, Norges nasjonalrett nummer 1 mener nok mange… I disse dager bugner det av billig, ferskt, deilig lammekjøtt i butikkene og kålen går for går for fire spenn kiloen. Da er det duka for å koke en durabelig gryte fårikål og invitere venner på fest. For de som aldri har kokt fårikål før, slapp helt av… Lettere blir det nemlig ikke! Trikset med en god fårikål er rett og slett å bruke godt kjøtt, og selvfølgelig også å la den koke lenge nok.

Med tanke på gårsdagens innlegg om dyreplageri, er vel fårekjøttet noe av det gladeste kjøttet vi har her i Norge. Sauer som får gå ute i det fri fra vår til høst og som har en god og varm binge om vinteren må ja være relativt fornøyd i mine øyne. Nå finnes det sikkert unntak her som når det gjelder alt annet, men sånn i hovedsak… Dagens versjon er med en aldri så liten vri, vi har brunet kjøttet før det kokes. Og det er et ekstra bryderi du absolutt burde gjøre deg, det bringer fårikålen opp på et nytt smaksnivå. Her kunne jeg sagt mye om kjemiske reaksjoner og bruning for å få frem smakene, men jeg nøyer meg med å si at dette er fantastisk godt! Takk til Jon Harald som satte meg på ideen.

 

Til en stor gryte fårikål trenger du:

 • Ca 3 kilo lammebog i skiver eller annet godt fårikålkjøtt
 • Ca 3 kilo hodekål renset og skåret i tynne båter
 • 5 ts hele pepperkorn
 • 4 ts salt +-
 • Vann (Ca 1 liter)
 • Smør til bruning

 

Slik lager du fårikål

 1. Brun kjøttet i ei panne med litt smør før du legger det lagvis med kålen i ei stor gryte. Legg de største kjøttstykkene på bunnen. Dryss litt salt og pepper mellom lagene.
 2. Hell på kokende vann, kok opp og la det trekke på lavere varme under lokk til kjøtt og kål er mørt. Jeg foretrekker å koke den så lenge at kålen begynner å bli brunaktig
 3. Ikke rør i kjelen under koking, prøv heller å dreie den fra side til side for å unngå at noe skulle feste seg i bunnen.
 4. Hvis det begynner å bli lite vann, spe på litt så den ikke koker seg tørr.

Så når alt er ferdig serverer man fårikålen med nykokte poteter til. Og blir det noe igjen er det bare å glede seg, den smaker nemlig enda bedre når den varmes opp til middag neste dag 🙂

 

Fårikål er perfekt høstmat. Vel bekomme 🙂

Postet av EinarNilsen (125 Innlegg)


 

4 Comments

 1. Mitt tips er å også vende kjøttet i mel før du bruner det 😉

  • EinarNilsen EinarNilsen says:

   Det kan man i og for seg godt gjøre, men da blir vel sausen litt jevnet? Mange som liker jevnet saus i fårikålen, men jeg vil selv helst ha den ujevnet hvis jeg får velge. Men det er snadder begge deler 🙂

 2. Ann-Iren Jerråker says:

  Skal i hvertfall prøve å brune på kjøttet, men vil ikke kutte ut meljevninghar også prøvd uten…men smaken er som baken..

Hyggelig om du legger igjen en kommentar :-)

 
 
 
 
Blogglistenhits