I dag klinker Aftenpostens matanmeldere til og gir restauranten Burger Joint er strålende terningkast etter å ha spist deres luksusburger med gåselever. Tydeligvis uten bismak, for etter deres eget sigende kunne de gjerne spist en til. En femmer på terningen gir selvfølgelig kudos til sjappa, og samtidig legitimitet for å bidra til den alvorlige dyremishandlingen som produksjonen av gåselever er.  I det ene øyeblikket er vi opptatt av kortreist mat og glade høner, i det andre driver vi stilltiende aksept for at dyr tvangsfores i hjel for å meske våre dekandente ganer. Saken kan du lese i Aftenposten her.

Ikke misforstå meg, jeg tror ikke at jeg er perfekt! Jeg prøver å sørge for at dyrene jeg spiser (jeg er nemlig ikke vegetarianer) har hatt det godt før de ble slaktet, men der er ikke alltid like lett å vite. Jeg kan ikke med hånden på hjertet si at alle kyllinger jeg har fortært har vært like frittgående og at alle kuer har hatt båser med god plass. Men jeg gjør så godt jeg kan, selv om matvareprodusentenes standard for hva som er et godt dyreliv er noe annerledes enn hva jeg forestiller meg. Jeg mistenker at vi noen ganger villedes til å tro at dyrene egentlig har hatt det bedre enn hva sannheten er. Men når det gjelder et produkt som gåselever, levnes det liten tvil om at vi har med en forferdelig praksis å gjøre. Faktisk vet vi det så godt at vi har forbudt all produksjon av gåselever i Norge. Noen utenlandske produsenter hevder hardnakka at de driver «etisk» produksjon av gåselever, noe som selvfølgelig er det rene og skjære visvas. Etisk tvangsforing??? Give me a break! Ved nærmere ettersyn ligger det «etiske» i at de tvangsforer med en stiv gummislange istedet for stålrør. At man likefullt påfører dyret en alvorlig sykdom ved å forstørre leveren til et maksimum nevnes ikke med et ord. Dyrene blir svært syke og lider før de til slutt slaktes og får slippe unna all lidelsen.

Vel, vi har forbudt produksjonen av gåselever her hjemme… Og hva godt fører det med seg når man fremdeles tillater import av produktet? At man flytter «problemet» ut av landet og dermed frasier seg alt ansvar? Dette vitner om et ufattelig norsk hykleri i mine øyne. Igjen og igjen blir jeg skuffet når jeg ser stjernekokker, restauranter og matbloggere lovpriser gåseleveren og dermed bidrar til at franske (og noen andre nasjoner) bønder får fortsette den motbydelige praksisen. Mange mener dette dreier seg om en nasjonal tradisjon og lener seg på det når kritikken hagler. Det er vel ikke så veldig mange år siden kannibalisme fortsatt ble praktisert i enkelte deler av verden. Det er vel ingen som i sin villeste fantasi ville forsvare en slik praksis som nasjonal mattradisjon?

Heldigvis er det noen som har skjønt det. Staten California og Israel er blant de som omsider har forbudt import av produktet, og etter hva jeg skjønner er det flere som ligger i løypa. Dessverre er ikke Norge en av dem. Vi fortsetter å tillate import av delikatessen (11 tonn i 2012). For ja, det er godt! Det er veldig godt! Faktisk var gåselever noe av det beste jeg visste før jeg gikk produksjonen litt i sømmene og ble lamslått av hva jeg så. Peppes Pizza måtte gjøre en totalomvending etter å ha fått massiv forbrukerkritikk for å lansere pizza med gåselever på. Jeg skulle ønske vi så denne type reaksjon hver gang en restaurant satte gåselever på menyen. Til dere som fremdeles ønsker å spise gåselever, gjør et lite søk på Youtube og se på produksjonsmetodene. Jeg har også lagt ved et videoklipp nedenfor dersom du ikke gidder å søke selv. Hvis du fortsatt ønsker å kjøpe gåselever etter å ha sett dette, ja da har du ikke noe hjerte i mine øyne. Burger Joint får uansett ikke selskap av meg før de har dratt gåseleveren av menyen. Beklager, det er ikke meningen at denne bloggen skal bli politisk, men denne gangen klarer jeg rett og slett ikke å holde kjeft! Nå skal jeg tilbake til matlagingen igjen…

 

Bildet øverst i innlegget har jeg lånt av dyrevern.no