Som så mange som kjenner meg har forstått, jeg er veldig svak for and. Og når det gjelder andeconfit tror jeg vi begynner å nærme oss det beste noen kan legge på min tallerken. Denne gangen har jeg imidlertid både laget og lagt den der selv, og i fare for å skryte for mye av min egen mat, med et veldig snadrete resultat. Det er ikke laget i en fei, det tar derimot relativt lang tid sammenlignet med andre oppskrifter vi har lagt ut her i bloggen. Fordelen med andeconfiten er imidlertid at den ikke krever særlig mye innsats, der den står og putrer for seg selv i 2 1/2 time.

En annen fordel er selvfølgelig at dette er lett, ja faktisk veldig lett å lage. Selve confiten trenger heller ikke veldig mange råvarer. Du kan også lage dette god tid i forveien, så har du tiden før besøket kommer til å fikse de andre tingene.

[ingredients title=»Til 4 personer trenger du:»]

  • 4 store andelår
  • 1,4 kilo ande- eller gåsefett (Du får kjøpt det på Meny, Ultra eller andre butikker med noenlunde godt sortiment)
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 fingerlange kvister frisk rosmarin
  • 2 laubærblad
  • Et par-tre never med grovt salt
  • Salt og pepper til steking

[/ingredients]

[directions title=»Slik gjør du det:»]

  1. Knus laubær og rosmarin i en morter og bland det med grovsaltet. Gni lårene (andas, ikke dine egne) inn med saltblandingen og la dem ligge  å godgjøre seg i kjøleskapet i ca 6 timer.
  2. Når kjøttet har trukket til seg smaker, skyll andelårene og tørk dem med papir. Bruk et som ikke loer, Torky er et godt alternativ. La lårene ligge en halvtime slik at de blir romtemperert.
  3. Smelt andefettet i en gryte på middels varme. Når fette er varmt, legger du lårene ned i fettet slik at lårene dekkes fullstendig. Slipp 2 skrellede fedd hvitløk nedi fettet sammen med anda for litt ekstra god smak.
  4. La andelårene putre på lav varme i 2 1/2 – 3 timer. Andekjøttet er ferdig kokt når det slipper lett slipper beina. Ha et øye med gryta under koking, de koker i fett og skal passes på på grunn av brannfaren. Ha gjerne lokk på under koking.
  5. Når lårene er ferdig kokt har du to valg, bruke dem med en gang eller  spare dem til senere bruk. Dersom du skal spare dem til senere lagrer du dem rett og slett i fettet i kjøleskapet. Skal du bruke dem med en gang, legger du dem bare til side for å la dem renne av seg fettet før steking. Jeg synes imidlertid de blir alle best hvis de har fått et døgn lagring før bruk.
  6. Når du skal steke dem, trenger de ca 25 minutter i ovnen på 225 grader. Ha litt salt og pepper på dem før de går i ovnen. Bruk gjerne litt grill på slutten for å gjøre skinnet godt og sprøtt.

[/directions]

Så til tilbehøret… Her kan du egentlig bruke mye rart, men jeg valgte å servere en litt syrlig rødløkskompott, hasselbackpoteter og sukkererter til. Sammen var det fantastisk godt. Vi begynner med kompotten.

[ingredients title=»Til rødløkskompotten trenger du:»]

  • 4 rødløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ss rapsolje
  • 4 ss sukker
  • 2 dl kyllingkraft
  • En drøy halvflaske rødvin
  • 1 ts hakket frisk timian
  • Balsamico
  • Salt og pepper

[/ingredients]

 

[directions title=»Slik lager du rødløkskompotten:»]

  1. Del løken og hvitløken opp i skiver og fres den blank i olje. Ha den i en bolle.
  2. Smelt sukkeret i en gryte på middels varme. Pass på, det skal ikke bli veldig brunt, kun gyldent.
  3. Når sukkeret er smeltet, tilsett vinen. Det kommer til å sprake som f… i gryta, og sukkeret blir knallhardt. Men frykt ikke, det er meningen at det skal skje. Løs så sukkeret opp i vinen under omrøring.
  4. Når sukkeret er løst opp har du i løken og timianen. Vinen skal minst dekke løken helt. Gjør den ikke det, ha i mer vin.
  5. La det småkoke til det blir en tykk kompott. Dette tar tid, gjør det gjerne samtidig som du confiterer anda. Når den  begynner å tykne må du passe godt på så den ikke brenner seg. Ikke ha for høy varme.
  6. Når den er tykk nok, ha i balsamico, salt og pepper etter smak.

[/directions]

 

Hasselbackpoteter er en av mine aller største favoritter. Sprø på utsiden, og myke og smakfulle inni. Det er ikke spesielt vanskelig heller, bare tidkrevende. Men når vi først lager slow food, kan vi like gjerne gjøre det skikkelig!

[ingredients title=»Du trenger:»]

  • Poteter nok til 4 personer. Hvor mange avhenger helt av størrelsen.
  • Smeltet smør til pensling
  • Frisk timian
  • Revet parmesan
  • Salt og pepper

[/ingredients]

 

[directions title=»Slik gjør du:»]

  1. Skrell potetene og skjær snitt i dem som om du skulle skåret dem i tynne skiver. Du skal imidlertid ikke skjære helt igjennom. Jeg legger poteten mellom to fjøler når jeg skjærer, andre legger poteten i en dyp skje.
  2. Legg potetene i en stor ildfast form med snittene vendt opp. Pensle med rikelig smeltet smør.
  3. Riv parmesan over dem, ha på litt timian og salt og pepper.
  4. Stek dem i ca 1 time på 225 grader. Jeg legger anda på rist over den siste halvtimen, så drypper fett og kraft fra anda ned på potetene. Smaker fantastisk godt!

[/directions]

Ved siden av stekte jeg sukkererter kjapt i smør med litt salt og pepper. Brekkbønner funker også godt til andeconfit dersom du skulle foretrekke det.

Husk at andefettet kan brukes til å confitere flere lår senere, så spar på det. Det holder seg lenge i kjøleskap, enda lenger i fryseren.

Kos dere 🙂