Jeg kjenner en kar som heter Walter… Walter er opprinnelig fra Østerrike, og han lager verdens beste ungarske gulasjsuppe. I hvert fall i min bok! Walter en en fantastisk bra fyr, med et hjerte av gull og et ekstremt håndlag med mat. Han er forøvrig kokk og konditor av yrke, så da passer det jo bra og vite hva man gjør på kjøkkenet. Jeg tror alt den karen setter på bordet er av prima klasse, men det beste han noen gang har servert meg er som sagt gulasjsuppe, da av den ungarske typen selvfølgelig! Jeg har tigget meg til oppskriften hans, for stort bedre høstmat skal man lete svært lenge etter. Så hvis du noen gang har stilt deg spørsmålet: Hvordan lager man gulasjsuppe? Ja, da kan du definitivt lese videre, for her får du en god oppskrift på høstsuppe som bare ungarere (og østerrikere) klarer å lage den.

Jeg må bare si det først som sist, jeg tror aldri jeg klarer å få gulasjsuppe til å smake like godt som Walter lager den. Suppa mi blir kjempegod, men Walter har mange års forsprang på meg her. Oppskriften jeg bruker er basert på hans, den kan jeg ikke ta kreditt for. Men så er det dette med at maten får en karakter basert på den som lager den… Vi har alle våre små tilpasninger, vi har alle forskjellige smaksløker. Og det er jo bra egentlig, for da forblir Walters gulasjsuppe hans. Og min blir til min. Jeg tror mye ligger i paprikablandingen man bruker, men det er definitivt noe mer som spiller inn her. Uansett, her er oppskrift på gulasjsuppe hungarian style. Basert på Walters oppskrift, tilsmakt og litt modifisert av meg!

 

Til en stor gryte gulasjsuppe (8 personer)  trenger du:

 • 1,5 kilo oksekjøtt, høyrygg eller bankekjøtt
 • 6 løk
 • 3-4 fedd hvitløk
 • 6-700 gram poteter, helst melne
 • 3 ts merian
 • 3-4 laurbærblader
 • Eventuelt litt karve dersom du liker det. Men vær forsiktig, det kan fort bli for mye.
 • 10 drøye ss ungarsk paprikapulver Jeg brukte 8 ss søtlig paprika og 2 ss hot paprika
 • Salt og pepper
 • 3 liter vann
 • Olje eller smør til steking

 

Slik lager du gulasjsuppe

 1. Hakk løk og hvitløk. Skjær kjøttet i terninger.
 2. Fres løken i olje eller smør til den er brun, tilsett hvitløken mot slutten og la den frese sammen med løken.
 3. Brun kjøttet i ei stekepanne, krydre med salt og pepper underveis. Ikke ha for mye kjøtt i panna av gangen, da kokes det istedet for å steke det. Ha kjøttet i gryta sammen med løken, og kok ut sjyen av panna mellom stekingene. Ha også sjyen i gryta selvfølgelig!
 4. Ha i paprikapulver og krydder i gryta, hell på vannet.
 5. Kok opp, og la småkoke til kjøttet er mørt. Ha i potetene, og la de koke seg møre. Rør om i blant, slik at potetene løser seg litt opp og jevner suppa.

Server suppa rykende varm med godt brød og eventuelt en liten kvast kjørvel på toppen for luksusens skyld.

Verdens beste gulasjsuppe, perfekt til kalde høstkvelder!