I føljetongen; Einar forsøker å holde sin datter i aktivitet i isolasjonstider har vi nå beveget oss over i bålpannas verden. Som barn syntes jeg det å brenne bål var stor stas, og jeg tenkte derfor at det var en måte å underholde datteren min på også. Derfor dro vi trekket av bålpanna og fyrte opp et stort bål med tanke på grilling når vi hadde fått nok glør. Datteren min syntes det var stas i ca 20 sekunder, før hun forsvant for å leke med bikkja i stedet. Så som vanlig ble det far sjøl som måtte passe bålet, og far som tok seg av å lage maten. Siden det ble grilling med ved tenkte jeg at jeg skulle vende blikket til det forjettede land for grillet oksekjøtt, Argentina.

En av de ting jeg har lært at Argentinere spiser til grillmat er en kald saus som kalles chimichurri. Opphavet skal etter myten komme fra at en engelskmann en gang i tiden hadde sagt «give me curry» når han bestilte mat, og at dette derfor ble til chimichurry etter hvert. Om myten er sann? Neppe! Men den er jo litt morsom…

En annen ting er at det også har kommet meg for øret at argentinere ikke nødvendigvis har chimichurri til grillmaten, men jeg har tenkt at det ikke skal gå ut over meg! Chimichurri er nemlig fantastisk godt til grillet kjøtt. Friskt, spicy og ekstremt enkelt å lage. Den kan også lages i god tid i forveien.  Den blir en slags argentinsk pesto om dere vil, friske urter, chili, hvitløk og olje. You cannot go wrong!  Serveres med grillet oksekjøtt, bålstekte poteter og Ensalada Criolla i dag.  Ensalada Criolla er det argentinske svaret på Pico de gallo, en frisk tomatsalat med løk og urter. Her kommer oppskrift på dem begge…

 

Chimichurri

Oppskriften dere får her gir snaue 2dl saus

 

Til chimichurri trenger du:

  • 1 potte frisk koriander finhakket
  • 1 neve bladpersille, eventuelt en potte kruspersille finhakket
  • 2 ss  frisk oregano finhakket
  • 1 chili finhakket
  • 2 fedd hvitløk finhakket
  • 3 ss rødvinseddik
  • Saften av en halv sitron
  • God olivenolje, ca 1 dl
  • Salt
  • Pepper

 

Slik gjør du:

  • Bland sammen finnhakket koriander, persille, oregano, hvitløk og chili.
  • Ha i sitronsaft, rødvinseddik og bland det i
  • Fyll opp med olivenolje til sausen får passende konsistens og rør godt om
  • Smak til med salt og pepper

 

Ensalada Criolla

Til Ensalada Criolla trenger du:

  • 1 pk cherrytomater
  • ½ rødløk
  • 1 rød paprika
  • 1 chili
  • 1 liten neve finhakket persille
  • 1 god dæsj olivenolje
  • 4 ss rødvinseddik
  • Saften av en ½ sitron
  • Salt
  • Sukker
  • pepper

 

  1. Del cherrytomatene i 4 båter og ha dem i en bolle
  2. Hakk paprikaen opp i små biter og bland i sammen med tomatene
  3. Finhakk løk og chili, bland sammen med det andre
  4. Finhakk persille og ha den i
  5. Klem i saften av en halv sitron
  6. Ha i eddik og olivenolje
  7. Smak til med salt, pepper og sukker for å få balanse