I disse tider hvor alt er stengt, og vi er nødt til å underholde oss selv, er det å lage god mat en fin måte å slå i hjel tiden med. Jeg må imidlertid innrømme at jeg faktisk synes det er deilig med en sånn time-out, man føler at man får huet litt over vannet igjen mellom alle prosjekter og tidsklemme. For kona mi? Not so much… Hun har rukket å bli usedvanlig bursjuk, og trenger lufting! Plutselig er flisa snudd i heimen, jeg er den sprudlende positive og hun den korte og fatalistiske. En uvant situasjon for oss indeed!

Vi tenker kanskje forskjellig om situasjonen vi er i, men en ting har vi felles også i disse dager… Mat! Jeg kokkelerer fordi jeg har tid, og fordi jeg koser meg, hun baker for å glemme… Fredag satt jeg og drømte meg til sydligere breddegrader og en blid kone, og fant at at jeg skulle mekke sammen noe tapas. Dessuten hadde jeg i bakhuet fra et eller annet sted at jeg hadde sett en oppskrift på fougasse, den franske fetteren til italienernes focaccia. Oppskriften jeg mener å huske å ha sett fant jeg ikke igjen, og prøvde derfor å sette sammen min egen. Purister her vil kanskje snøfte på nesa og si at den ikke er 100 prosent riktig, men jeg er ikke så opptatt av at den skal være autentisk. Jeg er opptatt av at den skal være god! Og det ble den! Den ble krona på verket i en liten middelhavs-fusion med parma- og serranoskinke, mozzarella, tapenader og albondigas. Kan ikke vi dra til sydligere breddegrader, kan de heller komme til oss.

 

Her er oppskrift på fougasse:

 • 8 dl hvetemel
 • 1 pose tørrgjær
 • En halv teskje salt
 • 2 teskjeer sukker
 • 3 dl lunkent vann
 • 1 dl olivenolje
 • Maldonsalt, frisk rosmarin og cherrytomater til topping

 

 

Fremgangsmåte:

 1. Bland alt det tørre i en stor bolle
 2. Lag en grop i melblandingen
 3. Bland alt det våte, hell det i gropa i melblandingen
 4. Bland alt godt sammen med fingrene
 5. Ha et tynt lag mel på benken og kna deigen skikkelig, gjerne 5-6 minutter til den har blitt myk og smidig.
 6. Sett deigen til heving i en drøy halvtime
 7. Ha deigen over på en bakeplate med bakepapir og form den som et blad.
 8. Bruk en skarp kniv og snitt deigen slik at den ser ut som et blad. En ekte fougasse har huller også, jeg droppet det.
 9. Legg et klede over og la den heve videre i ca 40 minutter.
 10. Stikk rosmarinkvister og halve båter av cherrytomat ned i deigen.
 11. Pensle den med olje og strø maldonsalt over.
 12. Stek den i forvarmet ovn på 230 grader til den er fin og gylden i fargen. Det tar ca 20 minutter.

Enjoy!