Noen ganger kan det være greit å la barn velge middagen også, det er lett for matglade å kjøre egotripp på kjøkkenet. Nå er vi heldigvis av dem som har altetende barn og ungdom i huset, men litt demokrati øker matgleden. Og når valgene fra den yngre garde (Sara er vel strengt tatt ikke lenger et barn, men det er vanskelig å venne seg til) også er sunne alternativer, er det i hvert fall innafor. Det ble «Lille blomkål» i dag, eller blomkål med ostesaus og sprøstekt bacon som det jo egentlig er. Jeg tror dette er et navn min elskede kone fant på for å få sin datter til å spise dette en gang i tiden, og noe som jevnlig havner på middagsbordet her hos oss. Det er mulig hun har fått navnet et sted, men jeg aner ikke hvor. Godt er det også, en liten guilty pleasure hos meg etterhvert. Og som et sunt og mye mer smakfullt alternativ til den forferdelige «makaroni og ost» greia. Dette funker som en middag i seg selv, men kan godt funke som tilbehør til annet. Brukervennlig med andre ord 🙂

 

[ingredients title=»Til Lille blomkål trenger du:»]

 • Blomkål nok til fire (Jeg brukte fire små blomkålhoder)
 • 2 pk bacon skåret i små biter <3
 • 300 gram revet ost (Jeg blander gulost og parmesan)
 • Noen spiseskjeer med smør
 • 3 ss hvetemel
 • 1 l melk
 • malt muskatnøtt
 • Salt og pepper

[/ingredients]

 

[directions title=»Slik gjør du når du lager lille blomkål:»]

 1. Start med å rense blomkålen og dele den opp i passende stykker. Sett en stor kjele vann med litt salt i til koking.
 2. Mens du venter på at vannet koker opp steker du baconbitene sprø og fine. Legg dem så på tørkepapir for å la de renne fra seg.
 3. Når vannet koker, har du i blomkålen og koker den mør.
 4. Mens blomkålen koker lager du bechamelsaus ved å smelte smør  så det dekker bunnen av ei gryte. Rør inn melet og spe med melken i porsjoner mens du visper godt. Det brenner seg fort, så du må vispe hele tiden. Greit å ikke kjøre full fres på plata heller, en 7er av 9 er perfekt.
 5. Når all melken er i gryta lar du sausen småputre noen minutter så den tykner skikkelig. Ha i osten og bland den godt inn i sausen. Smak til med muskat salt og pepper. Hus at parmesan er salt i seg selv, vær forsiktig så du ikke oversalter den.

[/directions]

Da skulle Lille blomkål være klar til servering, ha blomkål på en tallerken, heller over rikelig med saus og strø godt med bacon over. Unger elsker det, og det blir kudos for kokken 🙂