Min farmor lagde verdens beste benløse fugler. Dette serverte hun ofte på søndager (som jeg husker det). Disse sigarformede kjøttkakene med det rare navnet ble tidlig en favoritt hos meg, og den dag i dag forbinder jeg retten med min farmor. Jeg skjønte aldri (og gjør det vel ikke ennå) hvorfor de het benløse fugler. Men jeg lar meg ikke affisere av ubetydelige detaljer, og godtar at navnet er som det er. Uansett, benløse fugler er godt, det er norsk tradisjonskost og passer ypperlig nå som høsten inntar kjøleskapet vårt.

Det fins mange varianter av benløse fugler. I denne oppskriften bruker jeg bacon som  «innmat».

Server fuglene med kokte poteter, brun saus, kålstuing og tyttebær.

Alle oppskriftene skal være nok til 6 personer, og totalt bruker du 1 1/2 time på dette.

 

Benløse fugler

Dette trenger du:

  • 1 kg karbonadedeig
  • 3 ts salt
  • ½ ts pepper
  • ½ ts muskat
  • ½ ts ingefær
  • 5 ss potetmel
  • Ca 3 dl melk eller vann
  • 1 pk stekt bacon (i små biter)

 

Slik lager du benløse fugler:

Elt krydder og potetmel godt inn i karbonadedeigen. Spe deigen med melk eller vann. Spe ut litt om gangen slik at du ikke har for mye væske i deigen, og deigen blir alt for løs. Farsen skal bli seig og skal være lett å forme. Ha 1 – 2 ss deig i hånda – og klapp den flat slik at den blir rund. Ha litt bacon i midten av deigen. Form så deigen til en avlang, tykk pølse. Stekes i panne. Ha gjerne fuglene oppi sammen med brun saus.

 

Brun saus:

Dette trenger du:

  • 50 gram smør
  • 1 dl hvetemel
  • 1 liter sjy eller buljong
  • 1 dl fløte
  • Smak til med salt, pepper og tomatpure

 

Slik lager du det:

Brun smør i en kjele. Ha i melet og la det brunes en liten stund. Tilsett kokende sjy/buljong litt og litt av gangen. Rør godt slik at sausen blir jevn og glatt. La sausen koke i ca 10 minutter. Ha i fløte. Smak til med salt, pepper og tomatpure.

 

Kålstuing:

Dette trenger du:

  • Ca 1 kg kål
  • 4 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 5 dl kraft av kålen
  • 2,5 dl melk
  • 1 ts muskat
  • Salt og pepper

 

Slik gjør du det:

Skjær kålen i små biter – ha kålen i en kjele med vann og salt. Kok i 10 minutter. Ta kjelen av platen når kålen er kokt ferdig. Ta vare på 5 dl av kraften av kålen, la kålen renne av seg slik at den ikke blir dvask når du skal ha den i den hvite sausen.

Ha smør i en kjele, smelt smøret og ha i hvetemel. Rør godt slik at det ikke er klumper i jevningen. Tilsett kraften av kålen og melken. La sausen koke opp slik at den blir tykkere. Ha i muskat, og smak til med salt og pepper. Når sausen er ferdig, ha kålen opp i den hvite sausen.

 

Da skulle du ha ferdige benløse fugler, saus og kålstuing klare til å sette på middagsbordet. Smaskens!