Noen dager er det helt greit å bruke lang tid på å lage mat. Spesielt søndager synes jeg. Om ikke annet kan det å lage mat være en unnskyldning for å slippe å gå ut i skog og mark uansett vær. Jeg er ingen tilhenger av «det fins ikke dårlig vær, bare dårlig klær…» – og derfor er det veldig fint å kunne si at jeg ikke gikk ut i skauen i regnværet, men ble hjemme og laget et herremåltid til familien min. Denne gangen lagde jeg fransk «slow food». Det franske kjøkkenet består mye av mat som tar veldig lang tid å lage. Biff bourguignon er typisk fransk husmannskost som tar ca. 5 timer å lage. Retten er smakfull og fyldig i smak. Hvis du først lager denne retten anbefaler jeg å lage dobbel porsjon… da kan du fryse ned resten til en annen anledning.
[ingredients title=»Til biff Bourguignon trenger du:»]
- 1,5 kg oksekjøtt (bankekjøtt, mørbrad)
- 160 gram bacon
- 1 stor løk
- 2 gulrøtter
- Olje til steking
- 1 liter rødvin
- 5 dl oksekjøttbuljong
- 1 boks hakkede hermetiske tomater
- Krydderbukett bestående av 3 hvitløk, 2 laurbærblader, 6 kvister timian, 8 kvister bladpersille (bindes sammen med hyssing)
- 15 sjampinjonger
- 10 sjalottløk
- 2,5 dl kyllingbuljong
- 1 ss sukker
- Salt
- Pepper
[/ingredients]
[directions title=»Og slik lager du biff Bourguignon:»]
- Stek bacon i stekepanne til den har fått en lett brun farge. Ha bacon i en kasserolle. Del oksekjøtt i terninger (ca 2,5 cm) og stek disse i olje i stekepannen. Salt og pepper under steking. Husk å tørke av blod og væske fra oksekjøttet FØR du steker det – kjøttet får en bedre stekeskorpe. Ikke stek alt kjøttet i en omgang. Jeg måtte steke i 5 omganger før alt kjøttet var ferdig stekt. Ha alt i kasserollen samme med bacon.
- Skrell og skjær gulrøttene i ca 0,5 cm skiver. Skjær løken i ringer. Alt brunes lett i stekepannen. Ha grønnsakene over i kasserollen med kjøtt. Kok ut stekepannen med ca 0,5 liter rødvin. Ha rødvinen over kjøtt og grønnsaker. Ha i 5 dl oksekjøttbuljong og resten av rødvinen i kasserollen. En boks hakkede tomater has oppi kasserollen. Ha tilslutt krydderbusken oppi kasserollen. Når alt dette er gjort, la alt småkoke på lav varme i 4 – 5 timer.
- Mens kjøttet koker skjærer du soppen i fire biter, skreller og skjærer sjalottløken i 2 (3 hvis den er stor) og steker dette i smør. Masse smør…(nam,nam). Når sopp og løk har fått en fin lysebrun farge har du oppi 2,5 dl kyllingkraft, 1 ss sukker og salt (etter smak). La dette koke på svak varme i en halv time. Denne blandingen skal du ha i kjøttgryten rett før servering.
- Når kjøttet er ferdig kokt siles sausen/kraften over i en annen kasserolle. (Ha kjøttet tilbake i den opprinnelige gryten). Reduser sausen til det er ca 1 liter igjen. Husk å smake til med salt og pepper etter eget ønske. Når sausen er ferdig redusert, visp inn en blanding av 2 ss smør og 3 ss mel inn i sausen og la den småkoke et par minutter.
- Ha i kjøttet og tilslutt løk og soppblandingen. La det koke sammen et par minutter før du serverer med potet, pasta eller ris. Jeg foretrekker potetmos med masse fløte og smør !!!!
[/directions]