Taco på fredag har blitt en rutine? Vel, jeg er ikke glad i rutiner! Ikke misforstå, for jeg elsker god tex-mex. Men jeg liker å følge lysten og ikke rutinene når jeg skal avgjøre hva som skal stå på menyen. Oppløpet til helga kan like gjerne by på andre ting enn taco for min del, så lenge det er godt og ikke tar timesvis å lage. Så har du lyst til å bryte ut av saueflokken og gjøre noe»helsprøtt» som å ditche tacoen i kveld, hvorfor ikke prøve deg på blinis? Godt, kjapt og veldig enkelt!

Blinis er forholdsvis ukjent i Norge fremdeles, men har begynt å snike seg inn på norske bord i større og større grad. Det er ikke mye vi har hentet fra vår enorme nabo i øst når det gjelder mattradisjon, men etter min mening er det på høy tid. Det finnes mye god mat i Russland, og blinis er et godt eksempel. Blinis er en form for russisk pannekake med lange tradisjoner. De skiller seg fra våre ved at de heves med gjær. Skal man virkelig være hardcore, skal de lages med bokhvete. Det kan imidlertid være vanskelig å få tak i, og er strengt tatt ikke nødvendig for å få et godt resultat. Oppskriften nedenfor er uten bokhvete, men skulle du være så heldig å finne det, finnes det mange gode oppskrifter på nett. Jeg brukte blinis som en forrett denne gangen med tre forskjellige toppinger av skalldyr og sjømat. En med sjøkreps og cayenneaioli, en med reker på avokadopuré og ananassalsa, og en med rødløksrømme og rognkjeksrogn. Her kan man selvfølgelig variere med ting man liker, enten det er kjøtt, fisk, skalldyr eller søte ting. Det fungerer godt både som forrett og som smårett.

[ingredients title=»Til blinisrøren trenger du:»]

  • 2 egg
  • 4 1/2 dl melk
  • 2 ts tørrgjær
  • 350 gr hvetemel
  • litt salt
  • 1 ts sukker
  • 30 gr smeltet smør

[/ingredients]

Jeg skal ikke skryte på meg å ha kommet opp med denne oppskriften på røre selv, den hentet jeg fra bloggen Ganske enkelt. Den funket godt for meg. Jeg hadde nok bittelitt høy varme når jeg stekte dem, så kantene fikk litt vel mye farge. Men smaken var det ingenting å utsette på.

 

[directions title=»Slik gjør du det:»]

  1. Bruk to boller, bland alt det tørre i en bolle og pisk sammen egg og melk i den andre bollen. Bland eggeblandingen inn i det tørre, tilsett det smeltede smøret til slutt.
    La røren stå å svelle ca 45 minutter.
  2. Bruk en skje og legg en liten klatt røre i en varm stekepanne med smør. Jeg stekte tre av gangen, da går det fort å lage pannekakene.

[/directions]

 

Så var det tid for toppingen! Her er det egentlig bare fantasien som setter grenser, men her følger mine tre forskjellige som i følge gjestene var gode alle sammen 🙂 Jeg lagde tre forskjellige til hver, tilsammen 12 blinis ettersom vi var fire til bords..

 

Sjøkreps med cayenneaioli

[ingredients title=»Du trenger:»]

  • 1 1/2 dl god majones, enten selvpisket eller kjøpt type som Hellmanns.
  • 1-2 fedd hvitløk
  • Cayennepepper
  • 4 haler av kokte sjøkreps (husk å fjerne tarmen når du renser dem)

[/ingredients]

 

[directions title=»Slik gjør du det:»]

  1. Ha majones i en bolle, press hvitløken i og rør. Ha i cayennepepper etter smak og hva magen tåler. La den stå en stund og sette seg før servering.
  2. Ha en klatt aioli på 4 av bliniene og dander en sjøkrepshale på toppen av hver av dem. Vips, du var ferdig med de første.

[/directions]

 

Rødløksrømme med rognkjeksrogn

[ingredients title=»Du trenger:»]

  • 1/2 beger lettrømme
  • 1/2 rødløk
  • Et lite glass med rognkjeksrogn

[/ingredients]

[directions title=»Slik gjør du:»]

  1. Finhakk løken og bland den med rømmen. La den stå å trekke en stund før servering.
  2. Legg en klatt av rømmen på 4 blinis og topp det med rognkjeksrogn.
  3. Da var batch to ferdig, en gjenstår.

[/directions]

 

Reker med avokadopuré og ananassalsa

[ingredients title=»Til denne trenger du:»]

  • 200 gram rensede reker (Ikke bruk reker i lake, det er så nitrist!)
  • 2 avokado
  • 1/3 frisk ananas
  • 1 chili
  • 1/2 potte frisk koriander
  • Salt og pepper

[/ingredients]

 

[directions title=»Sli gjør du det:»]

  1. Skrell og finmos avokadoen i en bolle. Smak den til med salt og pepper.
  2. Finhakk ananas, koriander og chili etter smak, ha begge i en bolle og bland godt. Ha i bakhodet at gjestene ikke alltid tåler like mye chili som deg dersom du er veldig glad i sterk mat. Middagsselskapet blir kanskje ikke så hyggelig hvis gjestene må løpe til og fra do hele tiden.
  3. Ha litt avokadopuré på hver av de fire gjenstående bliniene. Ha så på litt av ananassalsaen og topp med rensede reker. Pynt med et korianderbald eller to på toppen dersom du er ekstra spandabel.

[/directions]

 

Da skulle alt være klart til servering, enjoy!