Purre og potetsuppe er en klassiker de fleste av oss har spist. Men visste du at den passer ypperlig sammen med torsk? Enten man kaller det purre og potetsuppe med torsk, eller torsk med purre og potetsuppe spiller ingen rolle, det er samme greia uansett. I min oppskrift har jeg brukt torsk som har trukket i lettsaltet vann, men man kan gjerne bruke en bit røkt torsk her også. Det ville smakt veldig godt!

På orginalspråket heter denne suppa Vichyssoise, for ja, det er en fransk suppe opprinnelig. Likevel fremstår den jo som erke-norsk med tanke på råvarene som brukes. Og nå om høsten bugner det av flotte norske råvarer i butikkene, deriblant nettopp purre og potet. Ei suppe som passer ypperlig for norske kjøkken med andre ord.

Purre og potetsuppe er fantastisk i seg selv, men ved å tilføre et lite stykke torsk hever man den enda et hakk eller to. Dessuten er det en flott måte å få fisk i magen på familien. Her i huset vil en slik purre og potetsuppe med torsk være typisk hverdagsmat, men den er egentlig elegant nok til å serveres til en hver anledning. Dette er billig mat, det er kjapp mat og det er ganske så sunn mat. Men den lager hverdagsfest i heimen på kun 40 minutter, det kan jeg love!

 

Til purre og potetsuppe med torsk trenger du (4 skikkelige porsjoner):

 • 1 stor purre
 • 3 vårløk
 • 2 store fedd hvitløk
 • 6-7 poteter av litt størrelse
 • 1,5 liter hønsekraft eller hønsebuljong
 • 1 liten kartong kremfløte
 • 700-800 gram torsk i biter
 • Salt og pepper
 • Litt smør til steking

 

Slik lager du purre og potetsuppe med torsk:

 1. Start med å skjære purre og potet i skiver, grovhakk hvitløken. Ha litt smør i ei gryte og fres potet, purre og hvitløk i noen minutter. Ikke for lenge, for det skal ikke få farge.
 2. Ha i hønsekraft og la alt småkoke til potetene har blitt myke. Kok opp vann til fisken. La torskestykkene trekke på svak varme i 12-15 minutter. Litt avhengig av størrelsen selvsagt.
 3. Når potetene er myke, ta stavmikseren og kjør potet og purre til en jevn masse. Ha i fløten, rør, og smak til med salt og pepper.
 4. Da skal alt være klart til servering. Server suppa med et stykke fisk i, og selvfølgelig med godt brød til! Pynt gjerne med litt frisk vårløk og/eller gressløk for festens skyld…

 

Vel bekomme!