Vår lille stjerne på fire elsker blomkål, det gjør strengt tatt de fleste her i huset. Blomkål i alle former, kokt, stekt, i supper… You name it! I det hele tatt er det lite problemer å få i barn og ungdom grønnsaker, de like det aller meste av slikt noe. Men blomkål og til dels også brokkoli er alltid en innertier. Helt OK for meg, jeg elsker blomkål og brokkoli sjøl. Denne retten er inspirert av noe jeg så på et av programmene til Jamie Oliver en gang. Jeg noterte meg aldri noen oppskrift, men den var ikke all verdens vanskelig å komme opp med sjøl. Jeg har pimpa den opp med litt bacon og min egen brødrasp også, men retten er definitivt inspirert av den hyggelige engelske kokken. Han skal ha kudos for den! Lett å lage, kjapp å lage, og sikkert relativt sunn også. Funker godt på hverdagene og som comfort food i helga. Passer godt med litt comfort nå, jeg er sur og grinete fordi våren kom, sa hei, viste meg fingern og dro igjen. Trøster meg med at den antakelig gjør det samme en eller to ganger til før vi tar sommerferie. I skrivende stud ser det ut til at Liverpool får juling av Dortmund også, jeg gremmes! Uansett, her er min oppskrift på blomkålgrateng med en og annen slenger av en brokkoli oppi. Kanonmat dette!

Til min blomkålgrateng trenger du:

 • 3 blomkålhoder
 • 1 bunt brokkoli
 • 2 pakker bacon for luksusens skyld
 • 1,2 liter melk
 • 4 ss hvetemel
 • 6 ss smør
 • Brødrasp eller griljermel
 • Hakkede mandler
 • Tørket persille
 • Revet parmesan
 • revet muskat
 • Salt og pepper

 

Slik lager du blomkålgrateng:

Skjær blomkålen i solide buketter. Jeg mener å huske at jeg delte mine hoder i omtrent 6 biter. Forkok blomkålen i 5 minutter, da går det mye kjappere siden. Legg de forkokte blomkålbitene i en stor ildfast form. Del brokkolien i passende buketter og forkok den også noen minutter.

Lag bechamelsaus med smør, mel og melk. For de som ikke vet hvordan, smelt smøret i en tykkbunnet gryte. ha i hvetemelet og visp til en grøt. Spe med melk mens du visper kontinuerlig. Ha i en teskje muskatpulver eller revet muskatnøtt. Smak til sausen med salt og pepper. La sausen småkoke i ca fem minutter under omrøring.

Ha sausen i en blender og ha i halvparten av brokkolien. Boof noen ganger for å kutte opp brokkolien fullstendig. Ha resten av brokkolien i den ildfaste formen. Hell over brokkolisausen i formen.

Skjær baconet i biter og sprøstek i panne. Dryss baconet og litt av fettet over blomkålen.

Bland brødrasp eller griljermel med litt salt, pepper, tørket persille og revet parmesan. Dryss over i formen. Ha til slutt over en god neve hakkede mandler.

Stek i ovnen på 225 grader til den er gyllen og fin.

 

Da skulle alt være klart til servering 🙂