Beregnet til 4 personer
Tid: Ca 30 minutter

Bilder og oppskrift av Einar Nilsen

Dagens middagstips er et godt hverdagsalternativ for de som ikke har tid til å tilbringe alt for mye tid på kjøkkenet og likevel ønsker å ha god samvittighet. Den fungerer faktisk også veldig godt som forrett til de større anledningene, men da i mindre porsjoner. Suppa er sunn, veldig god, enkel å få til, og ikke minst laget på en halvtime. En drøm når kombinasjonen sultne og grinete unger/trøtt og sulten sjøl plutselig trer i kraft når man kommer hjem på ettermiddagen. Det er også en fin måte å få unger til å spise grønnsaker, jeg er heldigvis så heldig at min lille datter trøkker innpå grønt så fort hun får mulighet.

 

Så hva trenger man, jo du må ha:

2 mellomstore blomkålhoder

  • 1 liten løk
  • Lettmelk (fløte dersom du ønsker å gjøre suppa enda bedre)
  • 1/2 liter hønsekraft
  • Sopp (i dette tilfellet brukte jeg et par never tørket steinsopp, men man kan godt bruke noe annet)
  • En pakke bacon
  • Litt god virginolje
  • Urter

 

Start med å blanke løk i en gryte med litt olivenolje. Trekk gryta av panna og del opp blomkålhodet i små biter. (Du trenger ikke å tenke på at bukettene skal være fine å se på, de skal uansett moses til det hinsidige med stavmikser etterpå). Legg dem sammen med soppen i gryta. Jeg brukte tørket steinsopp her, noe jeg som regel kjøper når jeg er utenlands. Her i landet priser man tørket steinsopp på linje med gull, så å kjøpe det her er uaktuelt. Man kan selvfølgelig bruke annen type sopp, tørkete kantareller ville for eksempel være et suverent alternativ. Man kan også bruke champignon, men da ville jeg latt de gå en runde i stekepanna med litt smør først.

Steinsopp er kongen blant sopper.

Steinsopp er kongen blant sopper.

 

Fyll hønsekraften i gryta, og topp med melk til innholdet (soppen, løken og blomkålen er mer eller mindre dekket). Har du ikke hjemmekokt kraft, kan du bruke kjøpt kraft fra f.eks Jacobs. Eventuelt er hønsebuljong et halvgodt alternativ. Problemet med buljong og fonder er at de ofte er veldig salte. Her skal imidlertid ikke vesken koke spesielt inn, og kan derfor funke. Jeg skal skrive litt om kraftkoking og lignende i morgen for de som er interessert. Sett gryta til småkoking. Husk på at du har melk i gryta, den kan koke over.

Mens gryta småkoker, kan du dele opp bacon i småbiter og steke den sprø. Kjenn med en gaffel i blomkålen i ny og ne, den skal mykne nok til at den kan kvernes med en stavmikser.
Når blomkålen er myk, trekk gryta til side og kjør innholdet med en stavmikser til suppa er jevn og fin. Blomkålen jevner suppa, så du får ofte en litt tykk suppe. Dersom du ønsker en tynnere suppe, spe den ut med litt mer melk. Smak til med salt og pepper.

Ha suppa over i tallerkener, dryss litt sprøstekt bacon i midten. Legg på noen blader av timian eller persille og ha i noen striper med god virginolje på overflaten. Du kan godt pynte med litt tørket sopp også dersom du ønsker. Server med godt brød til.  Luksus i hverdagen, og det på bare ½ time. God samvittighet kan du også ha!

God fornøyelse!