Vi nærmer oss mai, og med mai kommer fridager og fest med blant annet 17. mai. Mange serverer kanskje übertradisjonell mat på 17. mai, vet at mange har laks på menyen den dagen. Her i huset har vi en tendens til å variere litt, det vil si: Vi har overhodet ingen mattradisjon på gamlelandets bursdag, vi lager stort sett noe nytt hver gang. Det er imidlertid en dag med ofte er travelt opptatt med barn og pottitløp, det er få som har tid til å stå å slave over grytene. Selv om jeg ærlig talt mye heller vil det enn å løpe med dress, boblejakke, paraply og en pottit på en skje i hånda…  Uansett… Det kan være greit å gjøre noe litt enkelt for seg selv noen ganger, for eksempel med denne forretten her. Krever ingen koking, krever kun kort forarbeid og vips klar til servering. Kamskjell er festmat, og med denne tilberedningsmetoden og tilbehøret, er det jo nærmest som å synge våren inn. Vi har laget en ceviche av kamskjell litt thai style denne gangen. Supergodt og ufattelig enkelt. Og spør du meg er det en liten fryd for øyet også med alle fargene. Frisk og vårlig i smaken! Vi foreslår ceviche av kamskjell som forrett altså, så kan du heller kline til med noe skikkelig kjøtt til hovedrett.

Oppskrift til 4 personer, tid ca 30 minutter

 

Til ceviche av kamskjell trenger du:

 • 8 eller 12 kamskjell avhengig av størrelsen
 • 3 lime
 • 1 ss fishsauce
 • brunt sukker
 • 1-2 finhakket sjalottløk
 • 2 tomater
 • 2 røde chili eller etter hva magen takler
 • Frisk hakket koriander

 

Slik gjør du:

 1. Start med å skjære kamskjellene i tynne skiver. Du trenger en skarp og god kniv til dette.
 2. Press limen i en bolle. Ha i fishsauce. Smak til med litt brunt sukker (du kan bruke vanlig sukker også altså). Husk, dressingen skal fortsatt være ganske syrlig.
 3. Ha kamskjellskivene i dressingen. Pass på at dressingen dekker skivene.  La dette stå i 20-25 min. Tiden er litt avhengig av tykkelsen på kamskjellskivene. De skal bli hvite som om de har blitt kokt.
 4. Finhakk løken, strimle chilien og skjær tomatene i biter. Ta ut det bløte i tomatene før du skjærer den i småbiter.
 5. Når kamskjellene er ferdig «kokte» siler du dressingen over i en kopp. Bland tomater, chili og løk sammen med kamskjellene. Anrett på en tallerken og ha litt finhakket frisk koriander på toppen.
 6. Hell over en spiseskje pluss, pluss av dressingen.
 7. Klart til servering

 

Så får vi håpe at vi endelig håpe at 17. mai blir varm og deilig for en gangs skyld, og at ikke sangen «Kom mai du skjønne milde» blir nok et hån til alle de pottitløpende stakkarne der ute…

Kommer nok med mer 17. mai mat i ukene fremover, stay tuned!!!