Empanadas kan være så mangt, det finnes et utall av varianter her. Ikke så rart, man har dokumentert at de fantes allerede under middelalderen i Spania og Portugal. Man tror at de er en slags europeisk variant av indiske samosas som da selvfølgelig må være endra eldre. Nok historietime, kort fortalt: Empanadas er en eller annen form for deig, gjærdeig eller annen deig som fylles med kjøtt og grønnsaker og stekes. (Samosa friteres riktignok…) Min variant bærer kanskje et litt «engelsk» preg, den inneholder en del worcestershiresaus, og er en variant basert på butterdeig. Nærmest en liten ekspressvariant av engelsk kjøttpai. Men, fyllet er bakt inn og kan dermed kalles en empanada. Veldig godt er det uansett, super småmat når man har noen på besøk!

 

[ingredients title=»Til mine empanadas trenger du:»]

  • 400 gram karbonadedeig av okse
  • 400 gram kjøttdeig av svin
  • 1 pk bacon i biter
  • 1 1/2 løk hakket
  • 4 fedd hvitløk hakket
  • 3 gulrøtter hakket
  • 2 skikkelige skiver sellerirot hakket
  • 2 kvister frisk rosmarin (fjern stilken)
  • 3 laubærblader
  • 2 1/2 dl kjøttkraft (okse eller kylling)
  • 1 boks hakkede tomater
  • 2 ss tomatpuré
  • En dæsj worcestershiresaus
  • En dæsj soyasaus
  • Salt og pepper
  • Olje til steking
  • 3 pk butterdeig
  • 1 egg til pensling
  • Revet parmesan

[/ingredients]

 

[directions title=»Slik lager du empanadas:»]

  1. Start med å steke baconet til det begynner å bli stekt. Ha i de hakkede grønnsakene, laubær og rosmarin (ikke tomatene) og stek litt videre. Ha alt over i en bolle og sett til side.
  2. Stek kjøttdeigen og hakk den skikkelig opp. Tilsett litt salt og pepper, tomatpureen og en liten dæsj soyasaus og la det frese noen sekunder til i panna.
  3. Tilsett tomatene, bacon, grønnsaker og kjøttkraft. Smak til med worcestershiresaus. La sausen koke inn på lav varme. Den bør ikke være for flytende når den skal bakes inn.
  4. Del hver plate med butterdeig i to dersom du ønsker små empanadas. Vil du ha den større varianet, lar du dem rett og slett være som de er. Forsøk å forme butterdeigplatene til sirkler.
  5. Ha fyll på halve sirkelen, la den ytre kanten være uten saus (De skal klemmes sammen). Brett over den andre halvdelen og klem sammen skjøten med en gaffel.
  6. Pensle med egg og dryss parmesan over.
  7. Stekes på 225 grader til de er gylne og fine.
  8. Empanadas serveres best med litt salat til, det lager så fine farger 🙂

[/directions]

 

Vel bekomme!