I morgen er det Langfredag, og for mange betyr det fisk til middag. Spesielt i følge katolsk tradisjon skal man unnlate å spise kjøtt denne dagen, mens fisk er lov. Dette er på grunn av fasten som innledes Askeonsdag, og som avsluttes Langfredag. En god del protestanter følger også denne tradisjonen. Noen trekker den så langt at man ikke spiser noe som helst denne dagen, men det ville man ikke kommet langt mer her i gården. En må da ha mat! Men et godt fiskemåltid kan fort være fest det også, og noe av det beste jeg får når det gjelder fisk er flyndreruller. Noen av dere som følger oss vil nok da se at jeg har hatt flyndreruller på menyen tidligere, men dette er da i en ny variant. Jeg kan trygt fortelle dere at denne er fullkomment snadder den også! Nå vil nok denne oppskriften fungere med annen hvit fisk enn flyndre også, men det er flyndre jeg har brukt her i denne oppskriften. Nærmere bestemt smørflyndre. Men man kan selvfølgelig bruke alle mulige varianter av småflyndre her. Dette er supergodt, er ekstremt lett å få til, og tar omtrent like lang tid som det tar å lage potetene. Jeg serverte mine flyndreruller med noen skikkelig ovnstekte estragonpoteter, og de trenger jo sin steketid (ca 1 time). Men selve fisken og sausen er unnagjort på få minutter.  Her er min oppskrift på flyndreruller og smørsaus med reker:

 

Til flyndreruller og smørsaus med reker trenger du:

 • 2 flyndrefileter per person
 • 150 gram smør
 • 1 ss kapers
 • 1 glass med luksusreker eller egenpillede sådanne
 • 2 sjalottløk
 • Rikelig med finhakket bladpersille
 • 1 sitron
 • Salt og pepper
 • Litt olivenolje
 • Spidd eller tannpirkere uten smak
 • Poteter nok til 4
 • Frisk eller tørket fransk estragon

 

Slik lager du flyndreruller og saus:

 1. Dersom du skal lage samme type poteter som det jeg gjorde, må du begynne med potetene. Skrell potetene og kok de i drøye ti minutter. Når de har kokt en stund, legger du på lokk og siler av vannet. Når alt vannet er borte, tromler/rister du potetene rundt i gryta noen ganger slik at overflaten på dem blir skikkelig lodden. Ha potetene i en ildfast form og dryss over litt olivenolje, estragon og salt og pepper. Vend litt på potetene slik at de dekkes av olje og krydder. Stek i ovnen på 225 grader til potetene er sprø, fine og gylne. Det tar ca 1 time.
 2. Tørk av fiskefiletene, dryss på litt salt og pepper. Rull dem sammen til små ruller, og tre dem på spidd eller med en tannpirker. Sett rullene med åpningen opp, og ha i litt olivenolje i toppen. Kun en liten dæsj i hver rull. Disse skal kun ha ti minutter eller så i ovnen, så dette må times med potetene.
 3. Smelt smør i en panne og la det bli lysebrunt. Ha finhakket sjalottløk i panna og stek den et drøyt minutt. Ha i saften fra en halv sitron og litt pepper. Ha i kapersen og persillen. Ha i rekene til slutt.

Da skulle det hele være ferdig og klart til servering. Skrell den siste halve sitronen og skjær noen blomster/skiver av den til pynt. Server gjerne med litt godt brød og en frisk agurksalat til.   Dersom du bytter ut potetene med andre grønnsaker kan jo dette bli en knall lavkarbomiddag også for de som måtte foretrekke det.

Vel bekomme!