Jeg gjentar meg som vanlig til det kjedsommelige… Sommer er grilltid! Hele året er grilltid, men om sommeren er det ekstra obligatorisk. Vi griller mye, og det er OK å variere litt på tilbehøret en gang i blant. Når det gjelder potetene finnes det antakelig 2000 varianter man kan prøve seg på, men noen passer bedre om sommeren enn andre. Denne varianten av en fransk potetgrateng er i mine øyne en litt lettere og mer sommerlig variant enn det fløtegratinerte poteter er.

Ettersom denne varianten av fransk potetgrateng er fløtefri, kan man lett lage en melke- og laktosefri variant av denne ved å ved å velge melkefritt smør også. Fint for de med allergi for slikt med andre ord. En annen fordel er selvfølgelig at den er usedvanlig lett å lage også, og den passer stort sett seg selv der den står i ovnen. Og da kan man vel ikke gå feil?

 

Til fransk potetgrateng trenger du:

 • Seks store poteter som passer til ovnssteking
 • En god del smør, 7-8 ss
 • tre fedd hvitløk
 • En stor løk
 • Noen kvister frisk timian og frisk rosmarin
 • Salt og pepper
 • Litt revet parmesan

 

Slik gjør du:

 1. Forvarm ovnen til 190 °C
 2. Smør en paiform eller ildfast form med smør.
 3. Bruk en ostehøvel til å skjære poteter i tynne skiver. Du trenger ikke  skrelle dem.
 4. Finhakk løken og hvitløken. Legg alt lagvis i formen med rikelig av smørbiter. Ha på litt salt, pepper, rosmarin og timian mellom lagene. Dryss litt revet parmesan på toppen. En del franskmenn legger gjerne intrikate mønstre med det verste laget, men vi dropper jåleriet i dag.
 5. Sett formen i ovnen og la den stå i ca. 50 minutter. Kjenn etter om den er ferdig, ved å stikke litt i den med en kniv. Det er godt mulig den trenger opp mot en times tid i ovnen. Skru opp temperaturen mot slutten av steketiden for å gi den litt ekstra bruning dersom den trenger det.

 

Da skulle du ha en fantastisk fransk potetgrateng til grillmaten.

Vel bekomme!