Høsten er i ferd med å gå over i vinter, jeg hutrer meg gjennom værmeldingen som sier at det skal komme snø til uka :-s Normalt sett betyr dette at unge Nilsen skulle gått mest mulig i hi, og ikke våget seg ut igjen før vårsola igjen kunne varme det vinterbleke nebbet. Men sånn er ikke hverdagen lagt opp for småbarnsfedre dessverre, man må ut i kulda og vise begeistring overfor den lille slik at hun skal bli glad i vinter og ski. Noe som igjen betyr at dette er noe jeg må fortsette med i uminnelig tid fremover… Hva gjør man ikke for de små… En god måte å tine en vinterfrossen kropp er imidlertid en god gammeldags ertesuppe. Og skal man lage ertesuppe, ja da skal den gjøres skikkelig! Her er det ingenekspressløsninger, men det betaler seg tifold når du får suppa på bordet. Det er usannsynlig lett å lage ertesuppe, det tar bare litt tid. En god unnskyldning til å bli inne og lage mat mens resten av famililen “koser” seg ute i snøen maybe???

[ingredients title=”Til ertesuppe trenger du:”]

  • 200 gram gule erter (Må ha ligget i vann natta over)
  • En røkt svineknoke, ca 1,2 kilo
  • 1 løk, hakket
  • 2 fedd hvitløk, hakket
  • 3 gulrøtter
  • 1 sellerirot
  • 1 persillerot
  • 1 purre
  • litt frisk timian
  • Laubærblader, jeg brukte 3-4 blader
  • Salt og pepper
  • Litt olje
  • Ca 2,5-3liter vann

[/ingredients]

 

[directions title=”Slik fikser du ertesuppe:”]

  1. Skjær sellerirot og persillerot opp i biter/terninger. Finhakk løk og hvitløk. Fres alt lett i ei gryte sammen med noen stilker timian.
  2. Hell vannet av ertene og ha de i gryta sammen med den røkte svineknoka (du legger den i hel) og laubærblader. Ha i vannet.
  3. Kok opp, skru ned varmen og la det hele småkoke under lokk en times tid. Ta av lokket og kok videre i ca 1 1/2 time til. Bruk en sleiv til å ta av skummet som danner seg under kokingen.
  4. Mens det hele koker, skjærer du gulrøtter og purre i biter/skiver. Når suppa har kokt har du gulrøttene og purren i gryta. Kok til gulrøttene er møre.
  5. Når alt er ferdigkokt fisker du ut svineknoka og renser den. Ha alt det spiselige kjøttet tilbake i gryta. Smak til med salt og pepper.

[/directions]

 

Og da skulle man ha en god kur for frosne kropper, server alltid ertesuppe med godt brød til! Server gjerne pannekaker til dessert 🙂