Jippi! Handelsstanden har laget nok en merkedag, i dag er nemlig «grilldagen»… Ikke at det betyr noe her i huset egentlig, vi griller hele året, i snø og i regn. Men er det grilldag, så får jeg vel kline til med noe grillmat jeg også. Ingen tradisjonell BBQ egentlig, ingen glazing, ingen hickory men MYE smak alikevel. Regner med at dere uansett får flust med glaze, røyksmak og whiskeysauser fra de andre bloggene 🙂
Jeg slår gjerne et slag for lammeculotter på grillen, fantastisk stykke kjøtt, mørt og med mye smak. Og veldig gode å grille! Culotte er etter hva jeg har skjønt egentlig en dansk type cut, det er lokket på mørbraden som brukes. Men jeg ser at det kommer mer og mer av den på norske tallerkener også, ikke så rart så godt som det er. Har man sous vide kan man godt bruke den før kjøttstykket går på grillen, men det er på ingen måte nødvendig. Kjøttet er som regel mørt og godt. Tilbehøret kan man også veksle med humøret. Passer det til lam, passer det til lammeculott!
Kjøttet
[ingredients title=»Til 6 personer trenger du:»]
- 4 lammeculotter
- Tørket rosmarin
- Salt og pepper
[/ingredients]
[directions title=»Slik gjør du det:»]
- Ikke noe triksing med kjøttet her egentlig, vi kjører ganske enkel tilberedning uten marinader o.l. Tørk av culottene og snitt svoren/fettet med en kniv i passende ruter.
- Gni inn kjøttet med salt, pepper og rosmarin som du har støtt i morteren.
- Kjøttet er klart til å grilles. Jeg smører grillristen med litt olje en stund før jeg legger kjøttet på grillen.
- Grill kjøttet en god stund, culottene er ganske tykke. Jeg foretrekker mitt kjøtt relativt rødt, men mange vil nok ha lammekjøttet mer rosa enn det jeg vil. Klem litt på kjøttet med stekeklypa, kjøttet skal ikke være veldig mykt, men heller ikke hardt. Da har det blitt for mye stekt og er grått i kjøttet.
[/directions]
Potet- og fenikkelpuré
[ingredients title=»Du trenger:»]
- Ca 1 kilo poteter
- To store fenikkel pluss litt av gresset på fenikkelen
- En god klatt smør
- En slant kremfløte
- Salt og pepper
[/ingredients]
[directions title=»Slik gjør du:»]
- Skjær poteter og fenikkel i småbiter. Spar litt av gresset fra fenikkelen til senere.
- Kok poteter og fenikkel mørt og sil av.
- Ha i en smørklatt og litt kremfløte og kjør med stavmikser. Pass på å ikke kjøre alt for mye, da blir pureen fort litt limete. Ideelt sett kan du koke dem hver for seg, kjøre fenikkelen med stavmikser og presse potetpureen med en potetpresse og blande dem etterpå.
- Smak til stappen med salt og pepper, og spe etter behov med smør for å få ønsket konsistens. Hakk fenikkelgresset og bland det inn i pureen.
[/directions]
Ovnsbakt pastinakk
[ingredients title=»Du trenger:»]
- 6 pastinakker
- 1/2 dl eplesideredikk
- 2 ss rapsolje
- Salt og pepper
[/ingredients]
[directions title=»Slik gjør du:»]
- Skrell pastinakken og del dem i fire
- Bland olje og eddik og vend pastinakken i den. Ha pastinakken i en ildfast form.
- Stek pastinakken i forvarmet ovn på 225 grader til den har fått farge og er mør og fin. Det kommer til å lukte litt svett hockeybag under steking, varm eddik er ingen god lukt. Men frykt ikke, det kommer til å smake godt 🙂
[/directions]
Rødvinssjyen
[ingredients title=»Du trenger:»]
- 1 løk
- 1 tykk skive sellerirot
- 1 gulrot
- 2-3 fedd hvitløk
- 2 dl lammekraft
- 2 dl rødvin
- Balsamico
- Frisk rosmarin eller timian
[/ingredients]
[directions title=»Slik gjør du det:»]
- Skrell og skjær gulrota, sellerien, hvitløken og løken i skiver. Fres i litt olje til du ser løken bli blank og gylden.
- Sleng i en opphakket rosmarinkvist og litt vann og kok grønnsaksbuljong av det.
- Når buljongen en ferdig kokt, sil grønnsaksbuljongen, ha i lammekraften og rødvin og sett den tilbake til koking. Sjyen skal nå redusere seg til den blir tykkere.
- IKKE ha salt og pepper i sjyen før den er ferdig innkokt.
- Når sjyen har tyknet, salt og pepper etter smak. Ha i en liten dæsj balsamico dersom sjyen ikke er syrlig nok. Rør eventuelt inn en liten klatt smør, og sjyen er ferdig.
- Dette er en type saus som kan brukes til det aller meste, man varierer bare litegrann på råvarene. Timian i stedet for rosmarin, portvin i stedet for rødvin etc. Dere vil se at jeg bruker den samme grunnoppskriften til mye her i bloggen.
[/directions]
Da skulle det meste være ferdig, stek litt kantarell med smør, salt og pepper. Har du ikke kantarell kan du fint bruke en annen type sopp.
Da gjenstår bare å si god fornøyelse 🙂