Nå som det går mot ikke bare lysere, men også varmere tider synes jeg det er godt å spise middelhavsinspirert mat. Smaken av god olivenolje og hvitløk sammen med ulike grønnsaker og kjøtt som er marinert i spennende oljer og krydder er et like kjært vårtegn som lyden av motorsykler, vårkåte fugler og skolekorps som øver i gata.
Her er en Gyros oppskrift med tilbehør som er passende å servere både til lunsj og middag.
Pitabrød har jeg aldri laget før, så derfor har jeg fulgt en oppskrift jeg fant på elinlarsen.net til punkt og prikke. Og resultatet 8 gode pitabrød. Einar synes at pitabrødene var litt små, men dette kan en selv regulere ved å lage f.eks 6 større pitabrød.
Gyros
[ingredients title=»Til kjøttet og krydderblandingen trenger du:»]
- 600 gram opphakket kjøtt av svin, men du kan selvfølgelig også bruke f.eks lam eller kylling
- Litt rapsolje
- 1 ts tørket timian
- 2 ts koriander
- 2 ts gurkemeie
- 1 ts karri
- 1 1/2 ts chilipulver
- 1 ts hvitløkspulver
- 1/2 ss paprikapulver
- 1 1/2 ts malt koriander
- 1 ts oregano
- salt
- pepper
[/ingredients]
[directions title=»Slik gjør du det:»]
- Bland krydderne sammen til en krydderblanding.
- Bland ut krydderblandingen i litt olje og bruk blandingen til å marinere kjøttet.
- La kjøttet ligge en time i marinaden, før du steker den i panna med en del av marinaden. Smak til med salt og pepper.
[/directions]
Pitabrød
[ingredients title=»Til pitabrødene trenger du:»]
- 3 dl melk
- 3 ss olje
- 25 gram gjær (eller ½ pose tørrgjær)
- 1 ts salt
- 400 – 450 gram hvetemel
[/ingredients]
[directions title=»Slik gjør du det:»]
- Sikt hvetemel og salt sammen i en bakebolle.
- Lunk opp melk og tilsett oljen i melken. Bland inn gjær i det våte. Bland det våte sammen med det tørre.
- Rør dette god sammen, gjerne med en miksmaster slik at deigen blir jevn og myk. Dette kan ta noen minutter.
- Deigen heves i 45 minutter.
- Del deigen i 6 – 8 like deler – og kjevle disse ut til flate rundinger – og legg dem på et stekebrett. Pitaene skal IKKE etterheves men sette umiddelbart inn i forvarmet ovn (250 grader) og stekes i 8 – 10 minutter – og/eller til deigen har hevet seg og fått en jevn gylden farge.
[/directions]
Tzatziki
[ingredients title=»Du trenger:»]
- 3 dl gresk yoghurt
- 2 fedd hvitløk
- 1 agurk
- 2 -3 ss olivenolje
- Salt og pepper
[/ingredients]
[directions title=»Slik gjør du:»]
- Finhakk hvitløk og tilsett i yoghurten.
- Skjær opp agurken i små biter (terninger) og tilsett i yoghurten.
- Smak til med salt og pepper. Hell over olivenolje til slutt.
[/directions]
Tomatsalat
[ingredients title=»Du trenger:»]
- 8 tomater
- ½ løk
- ½ dl God (helst gresk) ekstra virgin olivenolje
- Salt og pepper
[/ingredients]
[directions title=»Slik gjør du:»]
- Del tomatene i to og ta ut innmaten. (den delen som har frø og er « vannete»). Grunnen til at jeg tar ut den myke innmaten i tomat er at jeg synes at smaken av tomat kommer bedre på den måten. Hakk deretter tomatene i små biter.
- Hakk løken i små biter og tilsett sammen med tomatene.
- Hell olivenolje over blandingen og rør sammen. Smak til med salt og pepper.
[/directions]
Da var det bare å pakke pitabrødene med godsakene og servere! God fornøyelse 🙂