Nå som det går mot ikke bare lysere, men også varmere tider synes jeg det er godt å spise middelhavsinspirert mat.  Smaken av god olivenolje og hvitløk sammen med ulike grønnsaker og kjøtt som er marinert i spennende oljer og krydder er et like kjært vårtegn som lyden av motorsykler, vårkåte fugler og skolekorps som øver i gata.

Her er en Gyros oppskrift med tilbehør som er passende å servere både til lunsj og middag.

Pitabrød har jeg aldri laget før, så derfor har jeg fulgt en oppskrift jeg fant på elinlarsen.net til punkt og prikke. Og resultatet 8 gode pitabrød. Einar synes at pitabrødene var litt små, men dette kan en selv regulere ved å lage f.eks 6 større pitabrød.

 

Gyros

[ingredients title=”Til kjøttet og krydderblandingen trenger du:”]

  • 600 gram opphakket kjøtt av svin, men du kan selvfølgelig også bruke f.eks lam eller kylling
  • Litt rapsolje
  • 1 ts tørket timian
  • 2 ts koriander
  • 2 ts gurkemeie
  • 1 ts karri
  • 1 1/2 ts chilipulver
  • 1 ts hvitløkspulver
  • 1/2 ss paprikapulver
  • 1 1/2 ts malt koriander
  • 1 ts oregano
  • salt
  • pepper

[/ingredients]

 

[directions title=”Slik gjør du det:”]

  1. Bland krydderne sammen til en krydderblanding.
  2. Bland ut krydderblandingen i litt olje og bruk blandingen til å marinere kjøttet.
  3. La kjøttet ligge en time i marinaden, før du steker den i panna med en del av marinaden. Smak til med salt og pepper.

[/directions]

 

Pitabrød

[ingredients title=”Til pitabrødene trenger du:”]

  • 3 dl melk
  • 3 ss olje
  • 25 gram gjær (eller ½ pose tørrgjær)
  • 1 ts salt
  • 400 – 450 gram hvetemel

[/ingredients]

 

[directions title=”Slik gjør du det:”]

  1. Sikt hvetemel og salt sammen i en bakebolle.
  2. Lunk opp melk og tilsett oljen i melken. Bland inn gjær i det våte. Bland det våte sammen med det tørre.
  3. Rør dette god sammen, gjerne med en miksmaster slik at deigen blir jevn og myk. Dette kan ta noen minutter.
  4. Deigen heves i 45 minutter.
  5. Del deigen i 6 – 8 like deler – og kjevle disse ut til flate rundinger – og legg dem på et stekebrett. Pitaene skal IKKE etterheves men sette umiddelbart inn i forvarmet ovn (250 grader) og stekes i 8 – 10 minutter – og/eller til deigen har hevet seg og fått en jevn gylden farge.

[/directions]

 

Tzatziki

[ingredients title=”Du trenger:”]

  • 3 dl gresk yoghurt
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 agurk
  • 2 -3 ss olivenolje
  • Salt og pepper

[/ingredients]

 

[directions title=”Slik gjør du:”]

  1. Finhakk hvitløk og tilsett i yoghurten.
  2. Skjær opp agurken i små biter (terninger) og tilsett i yoghurten.
  3. Smak til med salt og pepper. Hell over olivenolje til slutt.

[/directions]

 

Tomatsalat

[ingredients title=”Du trenger:”]

  • 8 tomater
  • ½ løk
  • ½ dl God (helst gresk) ekstra virgin olivenolje
  • Salt og pepper

[/ingredients]

 

[directions title=”Slik gjør du:”]

  1. Del tomatene i to og ta ut innmaten. (den delen som har frø og er « vannete»). Grunnen til at jeg tar ut den myke innmaten i tomat er at jeg synes at smaken av tomat kommer bedre på den måten. Hakk deretter tomatene i små biter.
  2. Hakk løken i små biter og tilsett sammen med tomatene.
  3. Hell olivenolje over blandingen og rør sammen. Smak til med salt og pepper.

[/directions]

Da var det bare å pakke pitabrødene med godsakene og servere! God fornøyelse 🙂