Ute er det knallvær, og høsten har tydeligvis tatt langfri. Relativt kjærkomment her i gården, etter en begredelig sommer. Det er om morgenen og om kvelden, når den skarpe lufta presser seg på, at man kjenner hva som nok en gang er i anmarsj. Boblejakke, rød nese og snø. Men først kommer høsten, og DET er en fantastisk flott årstid. Å gå en tur i fjellet i slutten av september, børjan på oktober kan fort ta pusten fra de fleste. Dessuten er det tid for sanking til vinterforrådet av sopp, grønnsaker, frukt og bær, og tid for å fylle fryseren med vilt og fisk. Ingen årstider har så mye å by på når det gjelder mat som høsten har. I hvert fall ikke i mine øyne. Selv den usleste matbutikk har flotte grønnsaker nå, ferske, norske velsmakende. Da passer det antakelig godt å legge ut en oppskrift på en enkel høstgryte med reinsdyr, rotgrønnsaker og skogsopp. Basert på nettopp de beste tingene høsten byr på. Så får vi heller leve med dritvær og regn og kulde og boblejakke og f…. oldemor. Det er bare å kose seg inne i stedet er det ikke?

 

Til en sådan høstgryte med reinsdyr, rotgrønnsaker og sopp trenger man:

  • 1 kilo prima reinskav
  • 3 gulrøtter
  • 2 skikkelige skiver sellerirot
  • 1 persillerot
  • 1 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • Skogsopp av ymse sort, jeg brukte ca 300 gram med forvellet piggsopp og kantarell
  • Et par kvister frisk rosmarin
  • Et par kvister frisk timian
  • 1-2 ss tørkede einebær
  • 8 skiver brun geitost
  • En dæsj soyasaus
  • 1-2 ss tyttebærsyltetøy
  • 2 kopper lammekraft eller vann
  • 1 stor kartong kremfløte og gjerne litt creme fraiche

 

Og slik lager du høstgryte med reinsdyr, rotgrønnsaker og sopp…

  1. Bruk en stekepanne med litt smør til å brune kjøttet. Ha det i en jerngryte. Gjøre det samme med sopp, løk og hvitløk. Ikke la hvitløken få lang tid i panna.
  2. Hakk rosmarin, støt einebær i en morter og ha det i sammen med det andre i gryta. Ha også i timianbladene.
  3. Hakk grønnsakene i passende biter og ha i gryta.
  4. Ha i vann og kok opp. La småkoke noen minutter.
  5. Ha i fløte, geitost og tyttebærsyltetøy.
  6. La gryta småkoke til den har passe tykk konsistens. Ha gjerne i litt creme fraiche dersom du har.
  7. Smak til med en dæsj soyasaus og salt/pepper

 

Badabimbadabom så har du din egen høstgryte med reinsdyr rotgrønnsaker og sopp du kan skryte av å ha laget helt bra bunnen! Serveres med potetmos du selvfølgelig også lager sjøl.

Bon apetit 🙂