Det beste jeg vet om er iskrem. Jeg elsker nesten all slags iskrem. Men det er viktig at det mye stæsj i eller på isen. Når jeg skriver stæsj mener jeg f.eks: m&m`s, peanøtter, sjokoladesaus, sjokoladepudding (varm), karamellsaus, valnøtter, honning, krokan …osv…osv…ovs… (i min tid som sykepleier på 5 posten på Lovisenberg spiste vi slikt hver fredag – det er kanskje derfor jeg er så opphengt i å ha mye godt sammen med isen). Noe tilbehør kan man kun kjøpe i butikken, men andre ting kan man lage selv.. som f.eks flytende karamell.

For noen år siden var jeg hos ei venninne en helg hvor vi hadde «Sex og singelliv» maraton. Hun serverte som den gode vertinne hun er, vaniljeis med karamell og valnøtter. Den karamellen jeg fikk servert er den beste flytende karamell jeg noen gang har smakt. Den var passe tykk i konsistensen, var som fløyel på tunga og var passe søt med en liten smak av salt.

Denne karamellen var blitt kjøpt i en butikk i Tromsø. Damen som produserte karamellen flyttet dessverre fra Tromsø – og siden har denne karamellen ikke vært å finne noe sted. Jeg har i flere år prøvd å finne noe som kunne måle seg med denne…uten hell. Jeg kom for så vidt over en god karamell på Jordbærpikene…men den manglet det lille ekstra.

Derfor skal jeg prøve å lage flytende karamell selv. Jeg har sett mange oppskrifter og skal prøve ut forskjellig for å finne den perfekte karamell.

Første oppskrift ut er en oppskrift jeg fant i en bok jeg fikk av ei venninne for noen år siden. Boka heter Tartine . Jeg anbefaler å lage dobbel porsjon (hvis du først skal lage dette kan du likså godt lage en del – den holder seg i kjøleskap i en måned – selv om jeg tviler på at den får gå ut på dato)

Oppskriften:

  • 3 dl kremfløte
  • ½ vaniljestang
  • 480 gr sukker
  • 1,2 dl vann
  • ½ ts salt
  • 0,6 dl lys mais sirup (heter light corn sirup i butikkene)
  • 2 ts saft av en sitron
  • 110 gr usaltet smør

Hell fløten i en tykkbunnet kjele. Del vaniljestangen i to og skrap ut vaniljefrøene som du har i fløten. Kok opp fløten med vaniljefrøene på medium varme til fløten så vidt koker. (husk å røre innimellom). Når fløten har kokt opp, sett ned varmen på plata og la fløten stå å lunke over svak varme til du skal bruke den i karamellen.

Hell sukker, vann, salt og maissirupen i en tykkbunnet gryte (gjerne en stor en – det kommer til å boble og frese en del når du koker dette opp). Kok opp blandingen til sukkeret har løst seg opp. Fortsett å koke blandingen (uten å røre i gryten) til den blir lysebrun i fargen (dette kan ta mellom 5- 10 minutter). Ta gryten av platen, og hell fløteblandingen i en jevn stråle i karamellen. Rør hele tiden mens du heller i fløten. Tilsett sitronsaften og rør. La karamellen kjøle seg i 10 minutter.

Skjær smøret i terninger og rør en terning av gangen i karamellen.

La den ferdige karamellen kjøle seg – og rør i den av og til.

Ta frem en stor bolle med is – hell over karamellen og NYYYYT..

Nå gjenstår det å smake om dette er den perfekte karamell eller om jeg må lete videre. I morgen skal noen utvalgte få prøvesmake karamellen :-).