Jeg tar kanskje feil her nå, men jeg tror de færreste nordmenn har noe særlig kjennskap til koreansk mat. Det synes jeg selvfølgelig er trist, for jeg tør påstå at det koreanske kjøkken i stor grad passer våre smaksløker godt. I det store og det hele, er det ikke noe hokus pokus med koreansk mat, det dreier seg som regel om ris, grønnsaker og kjøtt. Ofte brukes ingredienser som hvitløk, chili, ingefær, sesamolje og sesamfrø, soyasaus. Med andre ord, ingenting her som de fleste nordmenn ville rynke på nesen av. OK, de kjører ofte på med litt fermentert mat også, fermenterte bønner, fermentert chili og fermentert kål (kimchi for de av dere som kjenner den). Jeg tror de fleste faktisk ville synes alle disse fermenterte greiene var ganske godt, men problemet som så ofte melder seg er at fermentering tar tid. Og vi her på berget har en tendens til å like å lage ting som er gjort på noen timer og ikke over flere dager i forveien. Spør du meg er det ikke nødvendig heller. Noen kjennere vil sikkert si at jeg banner i kjerka her, men jeg ditcher lett kimchien til fordel for en koreansk agurksalat slik som i denne oppskriften. Laget på 2 timer i stedet for to dager. Ikke misforstå, prøv dere gjerne på kimchi! Men hvis alternativet er at man avstår fra koreansk mat, da er svaret ganske enkelt. Spis koreansk, dropp fermenteringen!
Dagens oppskrift er, som jeg sikkert har sagt en rekke ganger før, simpelthen heeeelt fantastisk! Her er alt representert. Salt, søtt, syrlig, frisk og solid. I tillegg snakker vi masse teksturer. Sprøtt, mykt, tyggemotstand, små biter, større biter. Her er det mye å velge i, man kan gå seg vill i nøyansene. Høres litt fjernt ut, men det er faktisk helt sant. Det jeg prøver å si her: Dette må du ikke gå glipp av å smake på! Det beste av alt? Hvis du ser bort fra et par-tre timers marineringstid, snakker vi en fantastisk middag med ca en times jobbing.
Biff Bulgogi
[ingredients title=»Til denne trenger du:»]
- 750 gram godt oksekjøtt, filet eller mørbrad
- 8 ss soyasaus
- 3 ss sesamolje
- 3 ss sesamfrø
- 3 fedd hvitløk, presset
- 1 ts salt
- 1/2 ss sukker
- 1 1/2 ts grovmalt pepper
- 2 1/2 gulrot oppkuttet i fine biter
- 2 vårløk fint oppsnittet
- 1 vanlig gul løk, finhakket
[/ingredients]
[directions title=»Slik gjør du:»]
- Skjær kjøttet opp i passende biter/strimler og ha det i en bolle med alle de andre ingrediensene.
- Bland godt og sett det til marinering i 2-3 timer.
- Når kjøtt og grønnsaker er ferdig marinert, hell av vesken og grill kjøtt og grønnsaker i en panne på grillen. Har du ikke hverken grill eller panne? Det funker med stekepanne også.
- Grill/stek til kjøttet er mørt og restene av marinaden karamelliseres. Det tar ca et kvarter.
[/directions]
Koreansk agurksalat
[ingredients title=»Du trenger:»]
- 1 agurk
- 2 ss sesamfrø
- 1 frisk chili
- 1/2 gulrot
- 1 vårløk
- 2 ss god olivenolje
- 3 ss hvit eddik
- Litt sukker
[/ingredients]
[directions title=»Slik gjør du:»]
- Skjær agurken i tynne skiver.
- Hakk resten av grønnsakene og ha de i en bolle med agurken.
- Lag dressing av oljen og eddiken og ha i litt sukker.
- Hell dressingen over agurksalaten
- Klart til servering 🙂
[/directions]
Server Bulgogi med ris, agurksalat og grillet nektarin eller fersken. Bulgogien og ris skal rulles inn i salatblader. Kos dere!