Tid: ca 30 minutter

Oppskrift og bilder: Einar Nilsen

Thaimat har vært en av mine kjepphester i en årrekke nå, en bombe av forskjellige smaker som ingenting jeg har smakt noe lignende av noe sted i verden … Som student i Australia bodde jeg en periode i et bokollektiv sammen med kompisen min Damien og hans thailandske kjæreste Ying. Ying var perverst dyktig til å lage mat og jeg hang over skulderen hennes hver gang hun sto på kjøkkenet. På den måten lærte jeg meg det grunnleggende av thailandsk kokkekunst, men har prøvet og feilet en del før jeg fikk ting til å stemme helt.

Først må jeg nevne: De av dere som kjenner meg, vet at jeg har det ørlille kulinariske handicapet med og ikke klare mat som lukter vondt! Mat som lukter som en uvaska hockeybag, er med andre ord uaktuelt i mitt kjøkken. Jeg kaller det et handicap, for jeg ser jo hvordan andre mesker seg med oster og sier det smaker fortryllende. Jeg fikser det bare ikke!

Hva har dette med thailandsk mat å gjøre? Jo, thailandsk fiskesaus! I Thailand er bordsalt lite ansett som smakstilsetning, all mat saltes ved hjelp av den spesielle fiskesausen de etter hvert har blitt så kjente for rundt om i verden. Min påstand er at det eneste som lukter verre enn fiskesaus, er thailandske fiskesausfabrikker. (Jeg besøkte en på den første turen min til Thailand, sånn i ettertid kan jeg egentlig ikke skjønne hvorfor jeg ville meg selv så vondt). Etter å ha kjent lukten på fabrikken blir imidlertid alt annet for parfyme og regne, så jeg klarte fort å innfinne meg med å bruke en ingrediens som ikke lukter spesielt behagelig. Man klarer nemlig ikke å lage thaimat uten den.

Når jeg lager thaimat, setter jeg som thaiene selv flere retter på bordet. I mitt tilfelle dreier det seg som oftest om en tre-fire retter, men for en thai ville kanskje det bli litt knuslete? Uansett, denne uka tenkte jeg å legge ut tre retter som pleier å bli en høydare når jeg serverer dem til trenede og utrenede thaimatspisere. Thaiene har en enorm evne til å pynte maten og få den til å se innbydende ut. Ying hadde dessverre en noe mer nøktern måte å servere den på, smaken var viktigst sa hun. Jeg skulle ønske jeg kunne pynte tallerkenen slik thaiene kan, men når det gjelder slikt er jeg dessverre i min barndom. Uansett, jeg lover at de SMAKER godt!

Jeg begynner uka med en oppskrift som jeg tror de fleste vil synes er veldig god, og veldig enkel å lage. Satay kan selvfølgelig brukes til mye mer enn bare kylling, men ettersom jeg kommer med en oppskrift med svin og en med oksekjøtt senere i uka, passer det godt med kylling her.

Du trenger:

  • Et glass crunchy peanøttsmør (bruk organisk uten transfett f.eks Green choice. Det inneholder 99,3% peanøtter)
  • Rød thai curry pasta (Jeg foretrekker ofte den man finner i butikker som selger mat fra østen)
  • 1 3/4 boks kokosmelk
  • Thailandsk fiskesaus
  • 3 spiseskjeer sukker
  • 4 spiseskjeer solsikkeolje
  • 3 spiseskjeer riseddik (eller epleeddik)
  • Kylling
  • Frisk koriander
  • Agurk

Noen har kanskje sett at jeg ikke har angitt noen mengde på currypastaen, fiskesausen eller på kyllingen. Thailandske krydderblandinger varierer ofte i styrke og det ville være dumt å oppgi et nøyaktig mål ettersom det fort kunne bli en sterk opplevelse (ikke like pop hos alle). Med den pastaen jeg brukte i denne oppskriften, hadde jeg i fire, fem spiseskjeer. Begynn med tre og smak heller til etter hvert. Fiskesaus bruker du som du bruker salt. Du smaker til med den. Når det gjelder mengden på kjøtt (kylling i dette tilfelle) avhenger det av hvor mange retter du setter på bordet. Jeg hadde tre retter og brukte ca. 600 gram. Vi var fire personer til bords).

Begynn med å steke currypastaen i solsikkeoljen et par minutter. Ha i kokosmelken og varm opp til kokepunktet. Smak og kjenn om den er sterk nok. Er den det ikke, ha i mer currypasta.

Ha i peanøttsmøret og rør til det har smeltet sammen med kokosmelken. Husk at den fort kan brenne seg hvis du har for sterk varme, halv guffe holder.

Ha i eddik og sukker

Kok den litt inn hvis du ikke synes den er tjukk nok

Smak så til med fiskesaus til du synes sausen er salt nok.

Salte og pepre kyllingen og stek den i en stekepanne.

Ha sausen over på et fat, legg kyllingen oppå og dryss litt hakket koriander over

Server med oppskåret agurk i strimler og ris til. Vin er som regel ikke greia til thaimat, øl er et bedre alternativ. Er du imidlertid ihuga vinentusiast, kan du prøve en Gewürztraminer.

Have fun!