Laksa er en litt spicy form for nudelsuppe som har sitt utspring i en kombinasjon av det kinesiske og malaysiske kjøkken. Den er vanlig å servere i land som Malaysia, Singapore, Indonesia og i sørlige deler av Thailand. Laksa trenger ikke på noen måte å være brennsterk, de gangene jeg har fått servert laksa har den snarere vært behagelig krydret og ofte langt mildere enn det curryene jeg har spist i årenes løp. Men laksa byr likevel på en seriøs eksplosjon av smaker som jeg tror de fleste ville sette pris på. Spesielt hvis du er glad i thaimat eller lignende. De formene for laksa jeg har spist, har vært laget med kokosmelk. Men det finnes varianter som er basert på tamarind, og som dermed vil være vesentlig syrligere. Thailandsk Tom Yum suppe er et godt eksempel. Min versjon av laksa er imidlertid laget med kokosmelk, og kan kanskje minne litt om Tom kha som mange antakelig har spist. Denne er det i mine øyne mer smak i, og jeg foretrekker denne langt foran Tom kha. Laksa serveres enten med fisk, skalldyr eller kylling. Og denne versjonen som jeg gir dere oppskriften på i dag, er med reker. Snarere kongereker eller kjempereker. Mange kaller det kanskje scampi, selv om det strengt tatt egentlig er sjøkreps og ikke reker i det hele tatt. Men foretrekker du kylling i laksa, er det bare å bytte ut rekene med kylling. Det er ikke verre enn som så. Her får du oppskriften på hurtigversjonen av laksa, det vil si at man bruker laksa paste. Man kan selvfølgelig lage sin egen laksa paste også, legger med en oppskrift på det her og. Da er man tøff, og det smaker kanskje bedre? Men så tar det litt lenger tid også da. Det funker absolutt godt nok med kjøpt paste!

Laksa paste får du kjøpt i diverse butikker med mat fra østen. Spesielt i de som har mat fra sør-øst asia.

 

Oppskrift på laksa med reker (2 porsjoner):

  • 2 bokser kokosmelk
  • 4-500 gram rå kongereker (helst etiske)
  • 200 gram tørre risnudler
  • 2 dl kyllingkraft
  • 2 vårløk pluss en til garnityr
  • 2-3 ss fishsauce
  • Ca 6 ss laksa paste
  • Litt stekeolje
  • Bønnespirer
  • Frisk koriander
  • Frisk chili
  • 1 lime

 

Slik lager du laksa:

Skrell rekene, men behold haletippen.

Kok nudlene som anvist på pakken. Sil av når de er ferdige.

Ha en liten skvett olje i en gryte. Ha i laksa paste og la det surre på medium varme til aromaene virkelig begynner å komme frem.

Ha i kokosmelk, kyllingkraft og fish sauce. Kok opp og ha i vårløken. La vårløken få ca tre minutter i gryta før du har i reker og nudler. La rekene få trekke (ikke koke) i suppa til de er ferdige. Litt avhengig av størrelsen på rekene, men mine tok ca 8 min.

Ha suppa i tallerken og ha på en liten neve bønnespirer, litt strimlet chili og strimlet vårløk. Dryss over rikelig med frisk, hakket koriander.

Server med en limebåt slik at de som vil kan skvise litt lime i suppa.

Så enkelt er det!

 

 

Slik lager du laksa paste selv:

Som sagt, du klarer deg fint med kjøpt paste. Men dersom du absolutt skal lage den selv, kan du bruke denne oppskriften. Her jeg jeg tweaket litt på en oppskrift jeg fant på nettet for en stund siden. Hvor sterk den blir avhenger av chilien. Man må nesten bare prøve seg frem litt…

  • 4-5 tørkede chilier
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts malt koriander
  • ¾ ts gurkemeie
  • ½ ts cumin
  • 1 finhakket løk
  • 2 ½ stilk hakket sitrongress, kun den hvite delen
  • 3 cm skrellet og hakket galangal
  • 2 fedd hvitløk, hakket
  • 6-7 cashewnøtter
  • 1 snau spiseskje med reke paste
  • Litt peanøttolje, ca 1 ½ ss

 

Bløtlegg chiliene i kokene vann til de har blitt myke.

Varm en panne til medium varme. Ha gurkemeie, cumin, paprikaen og korianderen i panna og varm den et par minutter.

Ha så alt sammen av krydder og ingredienser i en blender, og kjør til alt er finhakket. Ha i olje og kjør litt videre