Beregnet til 4 personer
Tid: 1 snau time, litt avhengig av hvor strukturert man jobber

Det vi serverer i dagens innlegg vil kanskje ikke være hverdagsmat for de fleste, men det tar ikke lenger tid å lage enn at det godt kan brukes som middag i midtuka dersom du skulle ønske eller trenge det. Jeg vil uansett kategorisere det som typisk helgemat her. Det er lett å få til, smaker vanvittig godt og bestanddelene gir store rom for variasjoner når det gjelder gjenbruk ved senere anledninger. Selleripuré og portvinssjy kan for eksempel brukes til mye mer enn bare til lam.  Relativt sunt er dette også. Den guloransje fargen i søtpotet gir deg masse betakaroten, et næringsstoff som både er en antioksidant og kan omdannes til vitamin A. Suverent ikke sant? Minst like viktig, oransjefargen er utrolig dekorativ på tallerkenen. 

Til dette trenger du:

  • Lammekoteletter (størrelsen bestemmer hvor mange du trenger, les mer under)
  • 4 medium store søtpoteter
  • Et stor sellerirot
  • 1 pk rosenkål
  • 3 dl Lammekraft (Hjemmekokt eller ferdigvare som f.eks Jacobs dersom man ikke vil bruke tid på å gjøre det selv)
  • Olivenolje
  • Fløte
  • En løk
  • En gulerot
  • Portvin
  • Rosmarin (helst frisk, men tørket fungerer også fint)
  • Salt/pepper

Lammekotelettene:
I denne oppskriften kan man selvfølgelig bruke alle typer lammekoteletter, enten de er norske og kortreiste eller utenlandske slik som jeg i dette tilfellet bruker. Etter min erfaring  er norske lammekoteletter ofte større og mildere i smaken enn de irske som jeg har brukt i dette tilfellet. Jeg liker sterk lammesmak, andre gjør det ikke. Vi har ofte svært forskjellig smak når det kommer til lammekjøtt. Kotelettene du ser på bildet over er små, og jeg beregner derfor 3 stk til hver. Tørk av dem med tørkepapir og legg dem på en tallerken/fjøl og salte og pepre dem på begge sider. Husk at de skal ha romtemperatur før de går i panna . Vent litt med å steke dem, det er mange ting som skal gjøres først og de trenger ikke mange minuttene. Når du steker dem, husk at lammekoteletter er best når de er medium stekt. Hvis du er usikker på hvor lenge man steker, klem litt på dem under steking. Er de veldig myke er de rå, er de mellomfaste er de medium. Er de harde, ja da er de dessverre blitt gjennomstekt.

Søtpotetene
Skrell og del søtpotetene opp i båter. Legg dem i en ildfast form. Dryss olivenolje, salt og pepper over, og bland godt med fingrene. Du kan også ha litt ferske urter på her, en rosmarinkvist eller to for eksempel.

Stekes ved 225 grader i forvarmet ovn ca. en drøy halvtime, eller til søtpotetene er møre og litt sprø.

Selleripuré
Skrell selleriroten og skjær den opp i små biter, men Husk: Spar en liten bit til sjyen. Ha dem over i en kjele og dekk dem med fløte eller en blanding av fløte og melk. Kok opp og la sellerien småkoke til sellerien er mør.  Sil av fløten/melkeblandingen i et litermål. Ha en generøs smørkladd i kjelen sammen med sellerien og kjør den til en fløyelsmyk konsistens med en stavmikser (Et genialt verktøy alle kjøkken med respekt for seg selv bør inneholde). Er den litt for tykk, spe med litt av fløten/melkeblandingen til ønsket kremet konsistens. Ofte holder det med smør. Smak den til med salt og pepper, og badabimbadabom ferdig! Gjort på litt over ti minutter, veldig anvendelig og verdig en hvilken som helst anledning.

Portvinssjyen
Skrell og skjær gulrota, sellerien og løken i skiver. Du kan også Fres begge i litt olje til du ser løken bli blank og gylden. Sleng i en opphakket rosmarinkvist og litt vann og kok grønnsaksbuljong av det. Når buljongen en ferdig kokt, sil grønnsaksbuljongen, ha i lammekraften og portvin og sett den tilbake til koking. Sjyen skal nå redusere seg til den blir tykkere. IKKE ha salt og pepper i sjyen før den er ferdig innkokt, det kan fort bli en kjip affære med mange ramsalte ansikter rundt bordet. Når sjyen har tyknet, salt og pepper etter smak. Ha i en liten dæsj balsamico dersom sjyen ikke er syrlig nok. Rør inn en liten klatt smør, og sjyen er ferdig. Dette er en type saus som kan brukes til det aller meste, man varierer bare litegrann på råvarene. Timian i stedet for rosmarin, rødvin i stedet for portvin etc. Dere vil se at jeg bruker den samme grunnoppskriften til mye etterhvert.

Rosenkålen
Jeg tror alle barn på et eller annet tidspunkt har hatet rosenkål, men den kan faktisk bli utrolig god og min datter elsker det heldigvis. Denne gangen gjorde jeg det enkelt og smørdampet den, men som regel forveller jeg den og steker den med baconbiter. De fleste jeg kjenner liker rosenkål når den er stekt med bacon.

  • Begynn med å fjerne rotendene
  • Ta bort stygge og gule blader
  • Kok den til den er mør men fremdeles litt fast (I underkant av 10 minutter avhengig av størrelsen)
  • Skal du steke den holder det med noen få minutter i kokende vann før den går i panna.
  • Skal du smørdampe, slenger du en solid klatt med smør i litt kokende vann og damper kålen i vannet i 7-9 minutter. (IKKE i tillegg til kokingen selvsagt, men i stedet for)

Da skulle alt være klart til servering, vel bekomme! I morgen skriver Anne Lise om en dessert de fleste vil like, husk å lese innlegget hennes:-)