De senere åra har lammeskanker vært veldig «hot» på matfronten. Jeg har blitt servert det mange ganger, men det har sjelden vært noen spesiell «wow»-faktor over det jeg har fått. Som regel har de enten vært seige og uferdige, eller kokte og litt smakløse. Litt rart egentlig, for det er ufattelig enkelt å lage lammeskanker. De lager seg sjøl faktisk! Men de trenger tid (og du trenger selvfølgelig en god oppskrift og en jerngryte). Men når du gjør det ordentlig, blir lammeskanker en farlig utfordrer til en hver lammestek. Dessuten er det mye enklere å få til også. I denne oppskriften lærer du et triks som gjør andre oppskrifter unødvendige, rett og slett fordi det blir best på denne måten. Og jeg har som sagt fått litt trening i å smake meg gjennom diverse dårlige lammeskanker oppigjennom.

Som regel holder det med en lammeskank til hver, det er ofte greit med kjøtt på dem. Men er du usedvanlig storspist, eller dersom skankene er små, kan det være greit med to til hver. Men i denne oppskriften bruker jeg fire lammeskanker til fire personer.  Beregn deg god tid, de trenger ca 3,5 time i ovnen. Men du trenger ikke sitte å se på dem hele tiden da…

 

For å lage lammeskanker til fire personer trenger du:

  • 4 lammeskanker
  • 1 purre
  • 2 gulrøtter
  • 2 tjukke skiver sellerirot
  • 1 gul løk
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 persillerot
  • 1 flaske porter øl 0,5 l
  • 5 dl oksekraft (jeg brukte Jacobs her)
  • 1 1/2 dl vann
  • Tre laurbærblader
  • 2-3 kvister rosmarin
  • Noen kvister med frisk timian
  • 6 ss hvetemel
  • Salt og pepper
  • Smør til steking

Slik lager du lammeskanker:

  1. Start med å tørke av lammeskankene med Torky eller annet papir som ikke loer. Ha hvetemelet i en dyp tallerken, ha i litt salt og pepper og bland. Rull skankene i melblandingen, og brun dem i en panne med smør. Pass på å brune alle sider. Plasser så skankene i ei jerngryte (du trenger lokket også etterpå) med beinpipene opp.
  2. Skjær grønnsakene i biter/terninger. Gi grønnsakene en runde med litt smør i panna også, da smaker alt så mye bedre etterpå. Jeg lar som alltid hvitløken gå sist i panna, den smaker ikke noe godt når den er svidd. Ha så grønnsakene i gryte og fordel dem rundt lammeskankene.
  3. Hell over oksekraft, øl og vann. Du skal dekke kjøttet på skankene med væske. Ha i rosmarin, timian og laurbærblader. Ha på lokk.
  4. Sett hele gryta på plate inn i ovnen. Her skal den stå og kose seg på 150-160 grader i 3-3,5 time. Skankene er ferdige når kjøttet løsner fra beina. I alle oppskrifter jeg har sett, står det at man skal etterfylle væske hvis nødvendig. Dette er sikkert riktig, men jeg har aldri behøvd å gjøre det. Sjekk innimellom.
  5. Når skankene er ferdige tar du gryta ut av ovnen. Ta skankene ut, og legg dem i en ildfast form. Du kan spise dem med en gang de kommer ut av ovnen, men jeg synes de smaker langt bedre dersom du kjører dem en kort stund under grillen først. Pass godt på dem når de grilles.
  6. Smak på sausen de har kokt i. Min erfaring er som regel at den fortsatt er litt skvælete, og trenger å kokes inn en del. Sil sausen for grønnsaksrester og kok den inn til den blir god og kraftig.
  7. Serveres gjerne med en luftig og fin selleripure eller potetmos. Selvfølgelig med noe grønt følge, asparges passer ypperlig!

 

Mat for konger! Vel bekomme!