Libanesisk mat er aldri feil! Spennende smakssammensetninger, enkelt å lage og innafor på sunnhetsskalaen. Vi bytter gjerne ut Tex Mex på fredagen med libanesisk en gang i blant. Denne gangen ble det kafta med det obligatoriske tilbehøret tabouleh og hummus. Kafta kan serveres enten som spyd eller som kjøttboller. Hadde jeg orket å grille i snøværet, hadde det blitt kafta på spyd. Men varmenisse som jeg er, ble det kafta som boller i stedet. Veldig godt er det uansett!
For de som har fulgt bloggen vår en stund, vil dere kjenne igjen oppskriften på hummus og tabouleh. Så dere får se på det som en påminnelse om å få fingern ut og få godsakene på bordet. For dere som har kommet til i den senere tid, nå slipper dere å rote rundt i gamle innlegg for å finne oppskrift på godsakene. For meg er tabouleh og hummus obligatorisk til all libanesisk mat (mulig libanesere mener jeg tar feil her). Uansett, det passer til svært mye. Enten det der shish kebab eller kafta som jeg har laget her.
Kafta
[ingredients title=»Til kafta trenger du:»]
- 800 gram kjøttdeig (helst både av lam og okse, men bare okse går fint det og)
- 1 løk, finhakket
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 1 liten bunt finhakket bladpersille
- 2 ts libanesisk 7-spices krydderblanding (dette lager du fint selv, se oppskrift nedenfor)
- 1-2 ts salt etter smak
- 1 ts cayennepepper
[/ingredients]
[ingredients title=»7-spices krydderblanding: (holder til mer enn en gangs bruk)»]
- 1 ss finmalt sort pepper
- 1 ss malt kanel
- 1 ss allehånde
- 1 1/2 ts malt muskanøtt
- 1 1/2 ts malt koriander
- 1 ts malt nellik
- 1 ts malt ingefær
[/ingredients]
[directions title=»Sånn lager du kafta:»]
- Bland alle ingrediensene godt i en bolle.
- Så må du velge, boller eller spyd. Skal du lage spyd, bør du ha den flate metalltypen. Klem deigen rundt spydet og pensle det med olje før du griller dem. Skal du lage boller, rull deigen i hendene til kjøttkaker og klem dem litt flate. Stek i panna eller på grill. For min del kan de godt være litt rosa helt inne i midten, men de kan godt gjennomstekes.
[/directions]
Tabouleh
Tabouleh er en utrolig frisk og god salat med blandt annet persille og bulgur. Denne har sust opp på favorittlista mi i rekordfart, og kommer til å bli en gjenganger på bordet her i sommer. Du kan servere den med alle typer kjøtt og fisk egentlig, den er med andre ord en god allrounder å kunne.
[ingredients title=»Du trenger:»]
- 1 1/2 dl sitronsaft
- 2 dl god ekstra virgin oliveolje
- 1/2 ts grovmalt pepper
- 1 ts salt
- 1 1/2 dl bulgur
- 1/2 rødløk
- En god bunt bladpersille (jeg brukte en hel potte)
- Revet skall av 1 sitron
- 1/2 slangeagurk
- En pakke cherrytomater
- 1 chili
[/ingredients]
[directions title=»Directions»]
- Kok bulguren som vist på pakken, men reduser koketiden til ca 6 minutter. La den avkjøle seg før bruk.
- Finhakk løk, persille og chili og ha det i en bolle.
- Klem over saften av sitronen og ha i oljen og sitronskallet. Bland i salt og pepper.
- Hakk tomater og agurk og bland det sammen med det andre.
- Rør i bulguren.
- Ferdig!
[/directions]
Hummus
Å lage hummus er faktisk veldig enkelt, dersom du har en blender vel og merke. Og det er veldig sunt, og veldig godt å dyppe pitabrødet i. Dette er på ingen måte noe man dropper for å spare tid, det er gjort på fem minutter.
[ingredients title=»Du trenger:»]
- 1 boks hermetiske kikerter
- Saften av 1 sitron
- 3 båter hvitløk
- olivenolje
- Litt bladpersille, en halv neve holder
- Salt og pepper etter behag
[/ingredients]
[directions title=»Slik gjør du det:»]
-
Ha kikertene, sitronsaft og hvitløk i blenderen, salt og litt olje.
-
Start blenderen og spe med olje til hummusen får myk konsistens.
- Smak til med salt og pepper
-
Tilsett persille helt til slutt, kjør blenderen et par runder. Ikke kjør lenge, persillen skal ikke bli grøt.
- Server i en skål med litt olivenolje og hakket persille på toppen.
[/directions]
Da er det bare å bytte ut tacoen med kafta, tabouleh og hummus neste fredag. Serveres selvfølgelig med varme pitabrød til, best er de når de er hjemmelagde! Vel bekomme!