Når jeg var liten kalte foreldrene mine meg for suppedragen… Ganske enkelt fordi jeg elsket supper av alle sorter, og gratinert løksuppe var den ubestridte favoritten. Faktisk var jeg så glad i løksuppe at jeg ved et par anledninger bestilte det som dessert når familien var ute og spiste middag på restaurant. Det var et par kelnere som kikket litt vantro på foreldrene mine da tror jeg, antakelig var de ikke vant til at 7-åringer valgte løksuppe fremfor iskrem. I dag, 40 år etter, er jeg fortsatt like gal etter gode supper og en god løksuppe er fortsatt like godt. Det er elegant mat, men samtidig noe av det enkleste og billigste du kan lage. Så er du på jakt etter en billig middag rett før lønna dukker opp, er dette et tusen ganger bedre alternativ til den kjipe hurtignudelpakka. Løksuppe finnes i utallige varianter, fra de enkle til de mer sofistikerte. Denne er en forholdsvis enkel variant som passer godt til hverdags, men med en liten tøtsj av luksus med en flåte av loff med dijonsennep, parmesan og bacon. Enkelt og billig å lage, himmelsk godt!

 

[ingredients title=»Til løksuppe trenger du:»]

  • 7 gule løk
  • 5-6 fedd hvitløk
  • Noen kvaster frisk timian
  • 1,4 liter grønnsaksbuljong
  • Litt nøytral stekeolje
  • 1 ts sukker
  • Salt og pepper
  • Loffskiver
  • Parmesan
  • Dijonsennep
  • 1 pk bacon

[/ingredients]

 

[directions title=»Slik gjør du:»]

  1. Skrell løken og skjær den i skiver. Skrell hvitløk og hakk den opp. Stek løken på middels varme til den brunes. Den skal ikke bli svart. Ha i hvitløken mot slutten av stekingen, den skal ikke steke lenge.
  2. Kok opp buljongen mens løken steker. Ha den stekte løken i buljongen, ha i timian og sukkeret.  La småputre i 30-40 min.
  3. Dersom du går for luksusvarianten, river du ost, skjærer loff og steker baconet mens suppa godgjør seg. Smør et tynt lag dijonsennep på loffskivene før du river ost over. Stek loffskivene som ostesmørbrød i ovnet på 225 grader til osten smelter og blir gyllen.
  4. Ha suppe i en tallerken, dump et ostebrød i suppa og legg på et par skiver bacon. Dryss litt frisk timian på toppen for matpornoens skyld, og vips så har du festmat på en hverdag.

[/directions]

Enklere blir det ikke tror jeg! Tradisjonell løksuppe med en liten vri, altså!

Ha en strålende kveld 🙂