Dersom du bor i Norge, kan du vel nesten ikke ha unngått å være borti en eller annen form for «mongolsk biff». Mitt inntrykk er at det finnes en kinasjappe i omtrent hver eneste avkrok av vårt landstrakte land, ingen bygd med respekt for seg sjøl er uten en. Jeg har også en oppfatning av at hver eneste en av disse har mongolsk biff på menyen. Hvor mongolsk den er vet jeg ikke, antakelig er den like mongolsk som det mormora mi var. Det vil si, særdeles lite mongolsk. Omtrent som med russisk rekesalat eller italiensk salat kanskje? Uti fra hva jeg vet, byr det mongolske kjøkken på ting som gjæret yakmelk og te med smør i, og lite biffkjøtt kinarestaurant-style. Men, jeg har tatt feil tidligere! Selv om det ikke er ofte… Uansett, mongolsk biff eller ikke, jeg synes ofte det smaker veldig godt! Og med mindre man har tenkt å dra til Den mongolske folkerepublikk for å spise seg sprekkmett på dette, spiller det overhodet ingen rolle. Her er oppskriften på en ekspressvariant av mongolsk biff, laget på drøye 30 minutter. Perfekt til hverdags, men mer enn godt nok til helgemat.

 

Til denne oppskriften på mongolsk biff trenger du:

  • 1 kilo oksekjøtt (jeg brukte mørbrad)
  • 1 1/2 ss finhakket hvitløk
  • 1 1/2 ss finhakket frisk ingefær
  • 2-3 vårløk skåret i biter
  • 1 1/2 dl soyasaus
  • 1-1 1/2 ss Hoisin saus
  • Maizena
  • Brunt sukker
  • 1 dl riseddik
  • Nøytral olje raps, solsikke etc.
  • 1 1/2 dl vann
  • Tørket chili
  • Salt og pepper

 

Slik gjør du:

  1. Skjær oksekjøttet opp i strimler. Bland kjøttet inn i maizena slik at kjøttet dekkes av et tynt hvitt lag. Dette er viktig for å få sprø kjøttbiter.
  2. Ha rikelig med olje i en dyp panne eller kjele. Stek kjøttet til det har fått en sprø og fin skorpe på utsiden. Det tar ca fem minutter. Sett panna til side så lenge.
  3. Varm opp noen spiseskjeer olje i en kjele, ha i hvitløken og ingefæren. La det få frese litt før du har i soyasaus, hoisin saus, vann og riseddik. Ha i fire ss brunt sukker og rør det godt inn. Ha i chiliflak etter som magen og ganen ønsker.
  4. Bland ut en ss maizena i tre ss vann. Hell det i gryta. La gryta småkoke et par minutter før du har i kjøttet. La dette småkoke noen minutter før du har i vårløken. La det koke i et par minutter.
  5. Smak til med brunt sukker ettersom hvor søt man ønsker sausen. Smak til med salt og pepper.
  6. Serveres med kokt jasminris, dryss litt finhakket vårløk på toppen for luksusens skyld. Det er godt med frisk koriander også.

 

Da er maten klar, vel bekomme!