Tradisjonen og regelen sier at man ikke skal spise kjøtt på Langfredag … Jeg må innrømme at jeg ikke alltid har overholdt hverken regler eller tradisjoner når det gjelder maten, sett bort ifra julematen selvsagt. Men hvorfor ikke? Hvis man skal ha tradisjoner for hva man skal fylle magen med på julaften, kan man vel ha en tradisjon for hva man putter i magen på Langfredag også? Uansett, dersom du skal ha fisk bør du prøve deg på denne.
Ovnsbakt fisk er greit å lage, den lager jo egentlig seg sjøl. De av dere som følger oss på Facebook, fikk kanskje med dere at vi dro opp en pen sjøørret i går. Den fant selvfølgelig veien til middagsbordet i dag og ble spist med andakt og snadrete tilbehør. Hos oss er selvfanget det beste, enten det er fisk eller kjøtt, men det er antakeligvis ikke alle av dere der ute som er interessert i å fiske fisken selv. Du trenger selvfølgelig ikke sjøørret, og kjøpt fisk fungerer fint det også, men jeg lover, villfisk er mye bedre enn oppdrettsfisk. Det er seriøst verdt pengene å heller kjøpe fisk som har svømt fritt rundt og ikke i mærer.
[ingredients title=»Du trenger til fisken:»]
- Ca 1- 1 1/2 kilo hel, renset fisk av rød type, det vil si laks, ørret osv…
- En halv bunt dill
- 1 vårløk
- Saften av 1 sitron
- Noen kladder smør
- Salt og pepper
[/ingredients]
[directions title=»Slik gjør du det:»]
- Salte og pepre fisken i buken.
- Hakk en vårløk og stapp den inn i buken sammen med dillen og smørkladdene.
- Pakk fisken inn i aluminiumsfolie, pass på at skjøten kommer opp slik at ikke saftene fra fisken renner ut i ovnen.
- Legg fisken på en bakeplate og stek den på 220 grader i forvarmet ovn.
- Fisken skal stå i 30-45 minutter avhengig av hvor stor den er. fisken er ferdig når den lett løsner fra beinet og flaker seg. Ikke la den stå for lenge slik at den blir tørr den kan gjerne være litt rosa inni.
[/directions]
Sjøkrepssausen
De av dere som ikke var tjukke i huet sist dere spiste skalldyr, sparte på skallene og lagde kraft av dem slik jeg beskrev i innlegget Nyttige tips og kraftkoking. De av dere som ikke gjorde det? Ja, dere må enten kjøpe skalldyr og lage kraft av skallene der, eller lage noe annet som passer, Sandefjordssmør fungerer godt her. Dere finner flust av oppskrifter på nettet. Man kan selvfølgelig også bruke smøret og kraften fra fisken etter steking som saus. Men for de av dere som faktisk har skalldyrkraft, dere kan gjøre som beskrevet nedenfor. Jeg hadde kraft av sjøkreps liggende, men det funker like godt med eksempelvis hummerkraft. Jeg har ingen helt eksakte mål her, saus tar jeg på gefühl som regel.
[ingredients title=»Du trenger omtrentlig:»]
- 3 ss smør
- 1 ss hvetemel
- 1 dl kremfløte (Ikke matfløte, den er generelt ubrukelig!)
- Noen små øser god konsentrert skalldyrkraft
- 1 dl hvitvin
- Salt og pepper
[/ingredients]
[directions title=»Slik gjør du:»]
- Smelt smøret forsiktig i en gryte, pass på det skal ikke bli brunt.
- Rør ut melet i smøret og la det få noen strakser i gryta før du sper med fløten.
- Ha i litt skalldyrkraft og visp godt.
- Du må nå spe ut videre med skalldyrkraft og hvitvin etter smak. Noen liker mye vin, andre ikke. Vinen er viktig, for denne sausen trenger syren den gir.
- Salt og pepper etter smak.
- La sausen få småputre og redusere seg litt.
- Ha i en liten smørklatt.
- Pisk den opp litt for å gi en luftig konsistens før servering. Enda bedre er det hvis du har en Spuma (Et fantastisk leketøy til kjøkkenet), da blir sausen et fløyelsaktig skum.
[/directions]
Klassisk agurksalat
Jeg serverte fisken med en kjapp og klassisk agurksalat til.
[ingredients title=»Til den trenger du:»]
- 1 slangeagurk
- 4 ss god olivenolje
- 1 1/2 ss hvitvinseddik
- 1/2 ts sukker
- Litt salt og pepper
- Litt finhakket dill
[/ingredients]
[directions title=»Slik gjør du det:»]
- Vask og skiv agurken.
- Rør ut sukkeret i eddiken, bland inn resten.
- Hell dressingen over agurkskivene og rør om.
- La den stå litt før servering.
[/directions]
Herligheten serverte jeg med kokte poteter med persille. Klassisk mat, som passer godt til påsken.
Kos dere, god påske 🙂