Det er tid for skrei, og det var laaaaang kø hos fiskehandleren i dag. Jeg er tydeligvis ikke den eneste som vet å sette pris på skreien, ikke så rart egentlig, vi snakker om en av de beste råvarene Norge har å by på. Jeg er imidlertid ikke så keen på lever og rogn, jeg foretrekker fiskekjøttet. Kokt skrei er godt, bevare meg vel, men det finnes andre og mer spennende måter å tilberede den på. Her kommer et (etter mitt skjønn) usedvanlig godt eksempel på at skrei kan gjøre hverdagsmaten til et festmåltid. Glem kjip og oppskrytt norsk  oppdrettslaks, her er det fantastisk villfisk som gjelder.

Når man leser tittelen på dette innlegget tenker kanskje mange at dette er avansert mat, men i realiteten snakker vi egentlig bare om oppjåla titler. For vanskelig å lage er ikke dette på noen måte. Bare veldig, veldig godt!

Du trenger:

  • 1 kilo skreifilet med skinn (eller torsk)
  • Ca 1 kilo rotgrønnsaker av ymse sort (jeg brukte kålrot, sellerirot og søtpotet)
  • Søte små tomater, gjerne med stilk (ser så lekkert ut på tallerkenen)
  • Dill
  • God olivenolje
  • Hvitvinseddik
  • Pepperonipølse (eller chorizo)
  • Smør til steking
  • Salt
  • Pepper

Begynn med å skrelle rotgrønnsakene og hakke dem i passende biter. Ha dem i en ildfast form, hell på litt olivenolje og ha på litt salt og pepper. Bland det godt og sett dem i ovnen til baking på 225 grader. Der skal de stå til de er møre og begynner å få litt farge. Ca 30 minutter, litt avhengig av størrelsen på bitene.

Ha tomatene med stilk og det hele i en annen ildfast form, hell olivenolje over til den nedre delen av tomatene er dekket. Ha på litt salt og pepper. Disse skal inn i ovnen etterhvert, men de trenger ikke mer enn 15-20 minutter.

Lag en enkel vinaigrette med fire spiseskjeer god olivenolje og to spiseskjeer med hvitvinseddik. Smak til med litt salt og pepper, og kanskje en ørliten dæsj sukker. Finhakk en liten bunt med dill og ha den i vinaigretten.

Sprøstek noen skiver pepperonipølse og legg dem til side.

Skrap skinnet av fiskefileten og skjær den i passende stykker. Ha på litt salt og la den ligge litt. Når det er ti minutter igjen av tiden før grønnsakene er ferdig, er det på tide å steke fisken. Å steke torskefilet er veldig enkelt, ca 6 minutter på skinnsiden først, så snu og steke ca 1 minutt på den andre siden. Fisken er ferdig når den begynner å flake seg litt. Øs smør over fisken under steking.

Da er det eneste som gjenstår å dandere litt, slik at vi får litt fest i hverdagen. Ha grønnsaker og en tomatstilk på tallerkenen, legg et stykke fisk over, ha på litt av  vinaigretten og pynt med litt sprøstekt pepperoni på toppen.

Ække det fest så vet ikke jeg!