Påsken nærmer seg med stormskritt, og vi prøver å vri huene for å komme opp med noe snadder påskemat. Lam er vel noe som står på menyen i de fleste møblerte hjem i påska, og da tenkte vi å komme med et alternativ til den tradisjonelle lammesteika for de som kunne tenke seg å prøve noe nytt. For en stund siden så jeg Paul Hollywood lage en trencher, og jeg ble derfor såpass nysgjerrig at jeg skulle prøve meg på en variant selv også. Så voila, her kommer jeg med min versjon. Dette er lett og frisk mat, sunt er det og! Passer som både luksuslunsj og som middag.

For historienerdene: Trenchere har visst sitt opphav i middelalderen hvor man brukte tørt brød som tallerken. Og strengt tatt er det vel det samme den dag i dag, selv om jeg mistenker at det man har oppå kanskje holder en noe høyere standard den dag i dag. Trencher er dermed kanskje et litt oppluxa ord for smørbrød, men det er godt, og det ser lekkert ut! Hva man legger oppå trencheren er det vel bare fantasien som setter en stopper for. Min versjon i dag er toppet med frisk feldsalat, asparges, brekkbønner, tomater, redikker, en fantastisk lammefilet og en enkel dijondressing.

 

Trencher

I min versjon lagde jeg en grov deig, men man kan like gjerne lage en fin. Poenget er å lage et brødfat, og om man vil ha et grovt eller fint er smak og behag. Jeg legger ved en oppskrift på begge varianter her:

 

Grov variant:

  • 250g sammalt hvete
  • 100g rugmel
  • 150g siktet hvetemel
  • 1 snau pakke tørrgjær
  • 10g salt
  • 3,5- 4 dl fingervarmt vann
  • 3 ss olivenolje
  • Smeltet smør til pensling

Fin variant:

  • 500g siktet hvetemel
  • 1 snau pakke tørrgjær
  • 3 dl vann
  • 10 gram salt
  • 3 ss olivenolje
  • Smeltet smør til pensling

 

Slik gjør du:

  1. Bland det tørre i en bolle. Ha i det lunkne vannet og oljen. Bland godt med fingrene. Juster med mel eller vann dersom deigen blir for løs eller for tørr. Kna deigen skikkelig i ca 5 minutter.
  2. La deigen heve til dobbel størrelse. Hevetiden varierer litt i forhold til hvilken deig du velger.
  3. Når deigen har hevet, ha den på en stekeplate med bakepapir. Klem deigen ut til et rektangel. Lag en litt tykkere kant slik at deigen ligner et fat. Bruk en gaffel til å prikke deigen, men la kanten få være som den er. Grunnen til at du prikker er at du ikke vil at «fatet» skal bli så tjukk i bunnen.
  4. Stek på 220 grader i ca 20-25 minutter.
  5. Pensle «fatet» med smeltet smør med en gang det kommer ut av ovnen, og dekk til med et håndkle. Da får du en myk bunn. Ønsker du sprøere bunn og skorpe lar du bare være å pensle.

 

Lammefileten

Du trenger:

  • 600 gram lammefilet, helst med fettkant
  • 3 hakkede fedd hvitløk
  • 1 kvist frisk rosmarin
  • Noen kvister frisk timian
  • Noen blader frisk salvie
  • Revet skal av en sitron
  • 1 dl olivenolje
  • Salt og pepper

 

Slik gjør du:

  1. Skjær ruter med en kniv i fettsiden på lammefileten og legg den i en bolle.
  2. Dra bladene av timianen og rosmarinen og ha dem oppi. Ha i sitronskall og finhakket hvitløk. Salte og pepre.
  3. Ha i olje og bland alt godt.
  4. La stå og godgjøre seg i kjøleskap et par timer.
  5. Stek kjøttet på middels varme i smør og finhakket salvie. Stek til kjøttet er medium stekt. Hvor lenge du skal steke, avhenger av størrelsen på fileten.
  6. La kjøttet hvile før du skjærer det i skiver.

 

Dijondressing

Denne er enkel, du rører rett og slett ut 200 gram nøytral majones eller creme fraiche med 1-2 teskjeer dijonsennep og saften av en halv sitron.

 

Da skulle alt være klart og man kan bare lasse på med det man synes er godt av grønnsaker. Jeg brukte feldsalat, cherrytomater, redikker, lettkokte asparges og brekkbønner. Legg lammefilet på toppen, ha på litt dressing og pynt med litt sitron og friske urter. Smaskens!!!