Mørke, tunge og smakfulle paier hører høsten til. Pekanpai er en av mine høstfavoritter. Jeg smakte min første pekanpai  i 1989 i USA i forbindelse med Thanksgiving. Og som jeg har nevnt i tidligere innlegg – amerikanere kan paier. Visstnok er pekanpaien «født» i sørstatene – men den skal få vokse opp og bli en del av familien hos oss i Norge.

 

Paideig

Dette trenger du:

  • 150 gram hvetemel
  • 25 gram melis
  • 80 gram kaldt smør
  • 2 eggeplommer

 

Slik gjør du det:

  1. Sikt hvetemel og melis i en bolle. Smuldre det kalde smøret sammen med hvetemel og melis til konsistensen er kornete. Ha i eggeplommene og kna deigen til den er jevn og fin. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile 1 times tid i kjøleskapet.
  2. Kjevl ut deigen og tilpass den til en paiform. Bruk en gaffel til å prikke deigen før steking. Ha bakepapir oppå paideigen og fyll den med tørkede erter slik at deigen ikke sklir ut når du steker den.
  3. Stek paideigen på 175 grader i 10 minutter, fjern så ertene og bakepapiret – stek videre i 5 – 10 minutter (til deigen får en lysebrun farge)

 

Pekanpai fyll

Dette trenger du:

  • 1 dl lys sirup
  • 20 gram mykt smør
  • 125 gram brunt sukker
  • 2 egg
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • 150 gram pekannøtter

 

Slik gjør du det:

  1. Varm opp sirup til kokepunktet og la den kjøle av litt.
  2. Visp sammen smør og sukker før du pisker inn eggene, ett egg av gangen. Pisk sammen til fyllet er jevn. Ha i sirupen og vaniljeekstrakt. Tilslutt har du i pekannøttene.
  3. Ha pekanfyllet over i paibunnen. Dekk paien med aluminiumsfolie og stek på 175 grader (midt i ovnen) i 35 minutter. Fjern så aluminiumsfolien og stek videre i 20 – 25 minutter.  Sjekk om paien er ferdig ved å stikke en gaffel i paien. Gaffelen skal være «ren» når du tar den ut.
  4. Server med krem, is eller vaniljesaus.

 

Denne paien smaker nesten bedre dagen derpå.