Mørke, tunge og smakfulle paier hører høsten til. Pekanpai er en av mine høstfavoritter. Jeg smakte min første pekanpai i 1989 i USA i forbindelse med Thanksgiving. Og som jeg har nevnt i tidligere innlegg – amerikanere kan paier. Visstnok er pekanpaien «født» i sørstatene – men den skal få vokse opp og bli en del av familien hos oss i Norge.
Paideig
Dette trenger du:
- 150 gram hvetemel
- 25 gram melis
- 80 gram kaldt smør
- 2 eggeplommer
Slik gjør du det:
- Sikt hvetemel og melis i en bolle. Smuldre det kalde smøret sammen med hvetemel og melis til konsistensen er kornete. Ha i eggeplommene og kna deigen til den er jevn og fin. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile 1 times tid i kjøleskapet.
- Kjevl ut deigen og tilpass den til en paiform. Bruk en gaffel til å prikke deigen før steking. Ha bakepapir oppå paideigen og fyll den med tørkede erter slik at deigen ikke sklir ut når du steker den.
- Stek paideigen på 175 grader i 10 minutter, fjern så ertene og bakepapiret – stek videre i 5 – 10 minutter (til deigen får en lysebrun farge)
Pekanpai fyll
Dette trenger du:
- 1 dl lys sirup
- 20 gram mykt smør
- 125 gram brunt sukker
- 2 egg
- 1 ts vaniljeekstrakt
- 150 gram pekannøtter
Slik gjør du det:
- Varm opp sirup til kokepunktet og la den kjøle av litt.
- Visp sammen smør og sukker før du pisker inn eggene, ett egg av gangen. Pisk sammen til fyllet er jevn. Ha i sirupen og vaniljeekstrakt. Tilslutt har du i pekannøttene.
- Ha pekanfyllet over i paibunnen. Dekk paien med aluminiumsfolie og stek på 175 grader (midt i ovnen) i 35 minutter. Fjern så aluminiumsfolien og stek videre i 20 – 25 minutter. Sjekk om paien er ferdig ved å stikke en gaffel i paien. Gaffelen skal være «ren» når du tar den ut.
- Server med krem, is eller vaniljesaus.
Denne paien smaker nesten bedre dagen derpå.