Sitter og ser på NRK i dag. Og i dag er det bakemaraton på tv.  Og jeg ser at julekaketradisjonen på Sørlandet er hvite kakemenn. Disse kakene er den eneste julekaken vi baker her i huset. Jeg har tidligere vært trofast mot julens baketradisjoner med nesten 7 sorter, men hjemme hos oss er det ikke de kakene som blir spist. Så de siste årene har jeg kun laget kaker som jeg at familien spiser. Og  hvite kakemenn går som varmt hvetebrød.

Denne oppskriften fant jeg i oppskriftsboken min fra ungdomsskolen – men jeg antar at de fleste oppskrifter man finner på nett er så å si den samme.

God julebakst folkens!!

 

Oppskrift på hvite kakemenn

Dette trenger du:

 • 100 gram smeltet og avkjølt smør
 • 3 dl sukker
 • 2 dl melk
 • 1 ts hornsalt
 • 1 ts vaniljesukker
 • 1 liter hvetemel

 

Slik lager du hvite kakemenn:

 1. Ha sukker og melk sammen med det avkjølte smøret. Rør godt og lenge.
 2. Bland hornsalt og vaniljesukker sammen med ca. halvparten av melet.  Rør godt sammen. Ha tilslutt resten av melet sammen med deigen og rør til deigen er jevn og fin. La deigen avkjøle i kjøleskap over natten eller i minst 6 timer.
 3. Kjevle ut deigen til den er ca 0,5 cm tykk.  Trykk ut de figurene du ønsker.
 4. Kakene stekes på 175 grader i ca. 10 minutter. Husk at tid i ovn kan variere. Disse kakene skal ikke bli brune – så ta kakene ut av ovnen når du ser at de begynner å få litt farge på kanten av kakene.
 5. Disse kakene kan pyntes med konditorfarge, eller kan dyppes i sjokolade.  I det hele tatt så kan de pyntes på samme måte som man pynter pepperkake.