Piroger var en av de første rettene vi lagde på skolekjøkkenet på 80 tallet.  Da lagde vi piroger med kjøttdeig, løk og tomatpure. Det smakte nesten som en innbakt pizza. (egentlig så var det vel egentlig det det var….). Men det hørtes mer eksotisk ut å kalle det piroger. Det var først i voksen alder at jeg skjønte at piroger er litt mer spennende og variert enn det vi lagde på skolekjøkkenet.  I helgen var Einar og jeg en tur i Sopot, Polen – og der fikk vi servert piroger. Det var mange varianter av fyll i pirogene. Og det er det som er så godt med piroger, man kan blir overrasket av innholdet.

Her kommer et forslag fra meg, som vi synes smakte godt.

Middels lett å lage.

Tid: 2 timer

 

Dette trenger du til 8 stk store piroger

Deig:

  • 1 pk gjær
  • 2 ts sukker
  • 2 ts salt
  • 2 dl lunket vann
  • 200 gram smør (smeltes)
  • 5 ½ dl lunken melk
  • 1,5 kg hvetemel

 

Slik lager du deigen:

  1. Rør ut gjær, sukker og salt i det lunkne vannet. La det stå å gjære i 15 minutter før du tilsetter lunken (fingervarm) melk og smeltet smør. Rør så inn melet – litt etter litt. Kna så deigen til den blir glatt og jevn. La deigen heve i en time eller til dobbel størrelse.
  2. Kjevle ut deigen og skjær ut sirkler (ca 18 cm i diameter)

 

Fyll:

Dette trenger du til fyllet:

  • 6 hardkokte egg
  • 700 gram godt stekte baconbiter
  • 700 gram kantareller
  • 2 løk
  • 2 ss baconfett
  • 2 ss smør
  • 1 kg kokte poteter
  • 300 gram revet ost
  • Salt
  • Pepper

 

Slik gjør du det:

  1. Hakk de hardkokte eggene i biter. Stek bacon til de er mørkebrune og sprø. Spar på noe av baconfettet til senere.  Hakk løken i små biter, stek til de har fått en blank farge. Tilsett kantarellene med løken og la det steke til soppen er stekt.  Skjær potetene i små terninger. Bland sammen bacon, løk, kantareller og egg. Strø revet ost over blandingen og smak til med salt og pepper.
  2. Ha fyllet på den ene siden av deigsirklene. Brett den andre siden av sirkelen over den andre slik at det det ser ut som en halvmåne. Trykk deigen godt langs kantene og bruk gjerne en gaffel til dette.
  3. Pensle med egg  og stek i oven på 200 grader i 20 minutter (eller til pirogene har fått en fin lysebrun farge).

 

Da er det bare å hugge innpå. Serveres for eksempel med en god sennep, gjerne litt sterk. Kan brukes både som middag, småretter, lunsj etc.