Lørdag var det julaften for madamen, det er det alltid når det er finale i Eurovision Song Contest! Som den lojale ektemannen jeg er, prøver jeg selvfølgelig alltid å glede meg med henne over dette arrangementet. Alle vet at låtene som serveres der som regel uten unntak er fullstendig crap (Nederland var i år et hederlig unntak og den enste låta som noen sinne kunne beveget seg inn på en av mine spillelister), det gjelder dermed å velge de som SER flinkest ut som sine favoritter. Og som de fleste andre nordmenn, så synes jeg så absolutt Polen var de som så flinkest ut! Multitaskingen som lå i vasking av mamalukker, kjerning av smør OG sang på samme tid, gikk selvfølgelig rett hjem hos meg!

Vi måtte selvfølgelig ha MGP-mat, og da er det jo naturlig å forsøke seg på noe polsk for å komme i den rette stemningen. Jeg fikk listet opp en rekke med polske retter av en jeg kjenner og som innehar betydelig polsk spisskompetanse, og jeg kjente en av dem: Piroger! Så piroger ble det, riktignok med en liten twist som i følge våre ganer ble ganske så godt. Det var begredelige låter slik som på forhånd ventet, det var fjasete programledere som på forhånd ventet, det var ræva pauseshow som selvfølgelig også var ventet. Men vi så på Polen, og vi spiste piroger! Det eneste å skrive hjem om var selvfølgelig pirogene, og de får du oppskriften på her…

 

Start med å lage deigen, så lager du fyllet mens den hever.

[ingredients title=»Til deigen trenger du:»]

  • 1,6 liter mel
  • 1 ts salt
  • 50 gram gjær/1 pakke tørrgjær
  • 1 ss sukker
  • 6 dl vann
  • 3 ss olje

[/ingredients]

 

[directions title=»Slik gjør du det:»]

  1. Bland mel og salt i en bolle.
  2. Varm opp vann til 37 – 40 grader og rør ut gjær, sukker og olje i vannet. Bland sammen det våte med det tørr og elt deigen til den er smidig.
  3. Hev til dobbel størrelse.

[/directions]

 

Mens deigen hever lager du kjøttfyllet.

[ingredients title=»Du trenger:]

  • 500 gram karbonadedeig
  • 3 poteter
  • 1 løk
  • 3 vårløk
  • 3 fedd hvitløk
  • 2,5 dl kjøttkraft eller buljong (jeg brukte oksekraft)
  • En liten dæsj rødvin (jeg brukte vel en drøy dl)
  • En splæsj eller to eller tre med Worchestershiresaus etter smak
  • Frisk timian
  • Smør til steking
  • Salt og pepper

[/ingredients]

 

[directions title=»Slik gjør du det:»]

  1. Skrell og hakk løk, vårløk og hvitløk opp i små biter/terninger og stek alt sammen i en panne.
  2. Når løk og poteter har fått steke en stund har du karbonadedeigen i pannen og steker videre.
  3. Når alt er stekt har du i kjøttkraft, rødvin og timian. La det koke godt inn, du vil ikke ha så mye flytende fyll i pirogene.
  4. Når alt er kokt inn, smak til med Worchestershiresausen og salt og pepper.
  5. Sett til side til deigen er ferdighevet.
  6. Kjevle ut deigen og trykk ut tynne runde lefser av deigen (bruk en liten bolle).
  7. Fordel fyllet på den ene halvparten av siden og brett den andre halvparten av deigen over.
  8. Trykk pirogen sammen med en gaffel. Pensle pirogene med sammenpisket egg.
  9. Stek på 220 grader i 10-15 minutter.

[/directions]

 

Passer som middag med salat til, helgekos eller lunsjkos… Velbekomme!