I dag kommer vi med en liten vri på julemiddagen dersom noen skulle ønske å tenke litt utenfor boksen i forhold til det tradisjonelle tilbehøret. Jeg er selv ekstremt tradisjonell når det gjelder julemiddagen og kødder sjelden med klassikeren. Jeg skjønner ikke helt hvorfor egentlig, det finnes mye spennende tilbehør som funker minst like godt og kanskje bedre enn den tradisjonelle surkålen. Rødløkskompotten i denne oppskriften er et usannsynlig godt eksempel på snadder tilbehør til ribba. Ribba i seg sjøl er veldig tradisjonell, jeg krydrer kun med salt og pepper her. Her er det svoren som er i fokus.  Sprø svor er absolutt det viktigste, den er selve jula for meg. Det er heldigvis ikke vanskelig å få til sprø svor heller, ribba lager praktisk talt seg sjøl. Jeg kommer ikke til å komme med noen revolusjonerende måte å få til sprø svor her, jeg bruker stort sett den samme versjonen med damping som de aller fleste. Og når den er god nok, hvorfor skal man kødde med den da? Som sagt, jeg er ekstreeemt tradisjonell i jula :-s. Og hva med grisen? Vi bruker glad gris her i huset. Vi kjøper Grøstad gris, den vet vi har hatt det godt og den vet vi smaker godt! Men det finnes sikkert mange kortreiste alternativer å velge mellom rundt omkring i landet. Det er viktig å kunne sove godt om natta vet dere!

[ingredients title=»Til dette trenger du:»]

  • Nok ribbe (Jeg bruker 2,5 kilo til 4 personer)
  • 6 rødløk
  • 2 dl hønsekraft
  • En halv flaske rødvin
  • Frisk timian
  • 1 kinesisk hvitløk
  • Salt og pepper
  • 4 ss sukker
  • Balsamico
  • Dijonsennep etter smak
  • Litt olivenolje

[/ingredients]

 

[directions title=»Slik lager du ribbe med sprø svor:»]

  1. Husk å ta ut ribba av fryseren 2 dager før du skal bruke den. Dagen etter burde den være tint og klar til krydring. Bruk en skarp kniv og skjær ruter i svoren. Jeg skjærer ofte striper, men du kan godt skjære ruter. Ca en drøy kvadratcentimeter per rute. Husk å skjære gjennom skinnet og fettet og helt ned til kjøttet. Det gjør ingenting om du risper kjøttet litt med kniven. Gni ribba inn med salt og pepper. Min erfaring er at man som regel trenger litt mer enn det man tror. La ribba ligge over natta for å trekke krydderet skikkelig inn.
  2. Legg ribba i en langpanne med en liten asjett eller ball av aluminumsfolie  midt under ribba. Det er viktig at fettet får renne av svoren under steking, så sørg for at det er litt «nedoverbakke» i alle retninger. Ha litt vann i panna (ca 3 dl) og dekk den skikkelig med aluminiumsfolie. Sett ribba i forvarmet ovn på ca 220 grader i ca 50 minutter. Svoren vil da svelle under dampingen, dette er viktig for å få sprø svor.
  3. Når ribba er ferdig dampet fjerner du folien og steker videre på 200 grader i et par timer. Hvis du ikke får sprø svor skrur du opp ovnen litt mot slutten av steketiden. Du kan også bruke grillen litt mot slutten, men pass på at ribba ikke blir brent. Bruk litt folie til å dekke over de delene som er mest stekt.
  4. Når ribba er ferdig stekt plukker du ut ribba og heller av fettet fra langpanna. Ha litt kokende vann i panna og sett panna tilbake i ovnen for å koke ut sjyen av panna. Rør litt rett for å løsne kjøttkraften fra bunnen av panna. Smak på den underveis, ta panna ut når du synes sjyen er sterk nok. Sil sjyen over i en liten gryte. Ha i en teskje eller to med sennep i sjyen etter smak.

[/directions]

Vips, da skulle du ha en ribbe med sprø svor. Da var det over til tilbehøret. Denne gangen går vi som sagt for et alternativ til surkål, nemlig rødløkskompott. Å lage rødløkskompott er ufattelig enkelt og veeeeldig godt.

 

[directions title=»Slik lager du rødløkskompott:»]

  1. Skjær fire rødløk i skiver, stek den kjapt i litt olivenolje. Ha i hakket hvitløk og noen stilker frisk timian og fres litt til.
  2. Ha i sukker og karamelliser løken.
  3. Ha i rødvin og hønsekraft. La det koke opp for så å skru ned varmen. La koke til det meste av vesken fordamper og kompotten tykner. Pass på mot slutten så det ikke brenner seg.
  4. Når kompotten har tyknet etter laaang småkoking smaker du til kompotten med salt, pepper og balsamico for å finne den riktige syrligheten.

[/directions]

Da skulle du ha utgangspunktet for en fantastisk julemiddag med ribbe med sprø svor, en fantastisk rødløkskompott og annet tilbehør etter velbehag. Poteter, brokkoli, rosenkål, you name it! Det ble et mobilbilde denne gangen, kameraet var forlagt. Men det funker da lell!