Beregnet som middag for to personer, eventuelt forrett for fire personer.

Tid: ca 30 minutter

Oppskrift og bilder: Einar Nilsen

Etter uker med gråvær og misære er det på tide med en vakker liten smaksbombe som kan gi en etterlengtet følelse av varme og late sommerdager.

Den siste uka har stort sett bestått av sykdom og elendighet her hos oss. Syk unge, syke foreldre, ikke en uke som kommer til å gå inn i historiebøkene som en av våre beste med andre ord. Nå begynner vi som smått å føle oss som mennesker igjen. Barnet sover søtt, og det er tid for et godt måltid for Anne Lise og meg. Tosomheten lenge leve 🙂

De forrige innleggene dreide seg om Asia, vi fortsetter å holde oss til sydlandske temaer også i dag. Men denne gangen kjører vi calypsostil på maten. Litt tilfeldig, men det hadde seg slik at jeg hadde et kilo fantastisk fin kongekrabbe liggende og vi hadde lyst til å bruke kvelden på hverandre snarere enn å bruke lang tid på matlaging. Denne retten er perfekt for en kosekveld hjemme, kjapp mat med sterkt preg av hedonisme!

Det du trenger er:

1 kilo kongekrabbe (helst rå, men kokt fungerer også)
1 moden mango
1pk cherrytomater
Ruccola
2 modne avocado
3 fedd hvitløk
En god kladd smør, bedre med for mye enn for lite
Litt kruttsterk karibisk hotsauce (av typen som brenner begge veier)

Begynn med å dele krabbebeina på langs, kle en stekeplate med aluminiumsfolie og legge beina på plata med snittsiden opp.

Smelt smøret i en liten kasserolle. Hakk hvitløken i småbiter og ha den i det smeltede smøret. Trekk kasserollen av plata og la den stå å trekke en stund mens du fikser noen av de andre ingrediensene.

Skjær tomatene i 4 deler, skjær mangoen i små biter og bland tomater og mango sammen til en salsa. Bitene skal fortsette å være nettopp det, det skal ikke bli en grøt.

Bruk en teskje til å helle smeltet hvitløkssmør på krabbebeina. Vær generøs her, da smaker det enda bedre. Sett plata høyt i ovnen under grill på full guffe. Hold godt øye med beina, du vil ikke at de skal bli brent. Er beina forhåndskokt, trenger de langt mindre tid enn dersom du bruker rå bein og de kan fort bli tørre hvis de blir stående for lenge. La de stå til de har begynt å få litt grillfarge.

Legg litt ruccola på en tallerken, ha på finskåret avocado og mango/tomatsalsa. Legg så på et generøst dryss med finhakket, frisk koriander.

Legg noen grillede krabbebein med skall over, drypp noen dråper hotsauce her og der, og server med det samme. Du kan gjerne sette frem en liten skål med hotsauce på bordet for de som er litt modige. Husk servietter, dette kan fort bli litt klinete når man tyller i seg med god helgesamvittighet 🙂

God, hot fornøyelse!