Beregnet til fire personer
Tid: ca 45 minutter, kanskje raskere hvis du er kjapp med kniven.

Bilde og oppskrift av Einar Nilsen

And er noe vi nordmenn spiser alt for lite av. Det er lett og ofte raskt å lage, kan brukes til fantastisk mye rart og smaker fantastisk godt. Hjemme hos oss spiser vi and oftere og oftere, og vi oppdager stadig nye finurlige måter å bruke fuglen på.

And kan brukes både til festmat og til de sunnere hverdagsmåltidene. Her i huset lider alle av at undertegnede sliter med litt høyt blodsukker, og vi lander derfor ofte på de sunnere variantene også i helgene. Dagens and er derfor både sunn, kjapp og mat verdig en hvilken som helst helgemiddag. Også dersom man skulle finne på å invitere noen.

Du trenger:

 • 3 stk romtempererte andebryst med skinn
 • Salt/pepper
 • En bunt grønn asparges
 • 1 stor moden mango
 • 1 granateple
 • Salat (Selv brukte jeg en blanding av feldsalat, bulls blood og rød batavia)
 • Ca 1 1/2 pakke søte cherrytomater
 • Vinaigrette (Se lenger ned i innlegget)

Fremgangsmåte:
Tørk av anda med et tørkepapir som ikke loer, Torky er et godt alternativ. Bruk en skarp kniv til å finrute svoren på brystene. Det burde være unødvendig å si, men husk å skjære i skinnsiden. En venn av meg som fikk oppskriften klarte å snitte undersiden med dertil bedrøvelig resultat. Rutene i svoren bør være så små som mulig, i underkant av en cm i hver retning. Mange er redde for å skjære helt igjennom og inn i kjøttet, men det har i praksis svært liten betydning. Gni så inn brystene med salt og pepper, igjen spesifiserer jeg: Det er andebrystene vi snakker om her. Stek brystene i tørr, kald panne med skinnsiden ned. Fettet i brystene vil da smelte og fylle panna. Du brenner derfor ikke brystene.  Når det begynner å bli sprø på skinnsiden, snu og gi dem en kjapp bruning på den andre siden også. Legg så kjøttet med skinnsiden opp i en ildfast form. Hell av fettet i en skål, dette er gull til måltider som jeg senere vil skrive om. Verdens beste stekte poteter for eksempel. Dersom du helte ut fettet før du leste dette, ja da skal du nå sette deg ned å skamme deg!

Stek brystene midt i ovnen på 150 grader til du oppnår ønsket kjernetemperatur. Et andebryst bør være mellom 58 og 68 grader. Går du over 68 grader kan anda fort smake lever. Jeg liker best  at den er medium/rå og da er 58-60 grader perfekt. Stek den litt til dersom du er av den sarte sorten slik min kone er.

Har du ikke steketermometer kan du beregne ca 15 minutter avhengig av størrelsen på brystene. Termometer anbefales, men jeg tar det ofte litt på gefülen.

Mens anda er i ovnen og deretter hviler litt etterpå, skjærer du opp mango, tomater, granateple og asparges i passende biter. Stek aspargesen i smør før du danderer den med resten av salaten. Mange forveller aspargesen i kokende vann et par minutter før steking, men er den frisk og ikke altfor stor, hender det jeg dropper det. En operasjon mindre å tenke på med andre ord.

Når anda er uthvilt, skjæres den i tynne skiver og legges oppå salaten. Server med en god vinaigrette. Selv brukte jeg eddik, litt vann, salt, pepper og en østerriksk gresskarkjerneolje. Har en liten flaske jeg vokter med hud og hår, den er desverre ikke lenger å få tak i i Norge. Min erfaring er at andre gresskaroljer ikke er like gode som oljer av kurbisgresskar fra Østerrike. Et godt og litt sprettent alternativ kunne for eksempel være å lage en bringebærvinaigrette slik som denne:

 • 1 dl bringebær
 • 5 ss god olivenolje
 • 2 ss eddik, helst av hvitvin
 • Sukker etter smak
 • Salt og pepper

Da er det bare å servere og tylle i seg! Velbekomme:-)