Jeg gjentar meg selvfølgelig til det kjedsommelige, jeg er grillfanatiker! Kan det grilles, skal det grilles! Og hvorfor skulle man ikke det egentlig? Det tar knapt noe lenger tid å fyre opp grillen enn det tar å lage mat på kokeplater. OK, jeg innrømmer det… Jeg har gassgrill, rett og slett fordi det er enkelt og kjapt. Jeg har kullgrill og smoker også, men når det skal gå kjapt og gæli, da bruker jeg gassgrillen. Før dere ihuga grillentusiaster skyter meg, må jeg si til mitt forsvar at jeg selvfølgelig har en liten røykboks i gassgrillen også. Det er jo bedre enn ingenting…

Men uansett… Vi nordmenn har en tendens til å lage fest hver gang vi fyrer opp grillen, og når vi har fest så sparer vi ikke på kaloriene. Hvis jeg skulle ha sånn fest hver gang jeg grillet, hadde jeg vært kule rund. Ja vel, jeg lager fest jeg og… Ganske ofte også faktisk… Men når jeg griller hverdagsmat, er det greit å prøve å holde maten på et litt sunnere nivå enn french fries og feite sauser. Ganske rart at det blir sånn festgrilling egentlig, for den grillmaten jeg liker aller best er den som er av den sunnere sorten. Ikke fordi den er så fordømrade sunn, men rett og slett fordi den smaker bedre. Dagens høydare på bloggen er selvfølgelig et godt eksempel på det. Stort bedre enn dette synes jeg nemlig ikke det blir. Her har dere oppskriften på en fantastisk og sommerlig vietnamesisk biffsalat, full av krønsj, syre, hete, salt og sødme. Alt det gode på en gang!!! Og hørte jeg noen si kanon sunt? Ja, det er det jo faktisk også. Jeg kan garantere dere mer kudos blant gjestene hvis du serverer en slik nytelse av en vietnamesisk biffsalat, enn hvis du serverer ei tørr flintsteik, ventepølser og lunken pommes frites. Just sayin….

 

Til en sånn vietnamesisk biffsalat til fire personer trenger du:

 • En skikkelig bunt med brønnkarse eller feldtsalat
 • 3-4 tomater
 • En søt rød paprika
 • 1/2 slangeagurk
 • 1 bunt mynteblader
 • 1 bunt koriander
 • 2 gulrøtter
 • 1 pk sukkererter
 • 1 finhakket chili
 • 2 fedd hvitløk
 • 2 finhakkede vårløk
 • 500-600 gram godt biffkjøtt
 • Thailandsk eller vietnamesisk fiskesaus
 • Saften av 3-4 lime
 • Sweeet chili saus
 • Srirachasaus
 • 2-3 ts sukker
 • Salt og pepper
 • Olje til steking
 • 1 neve hakkede cashewnøtter

Slik lager du vietnamesisk biffsalat:

 1. Start med å presse hvitløk i en bolle, ha oppi en god klunk med fiskesaus og svart pepper. Legg kjøttstykket helt oppi bollen og gni det inn med blandingen av hvitløk, fiskesaus og pepper. La det ligge og marinere en times tid før du steker dem med olje i ei panne. Har du ikke tid til dette,  steker du rett og slett kjøttet helt i olje med litt salt og pepper. La kjøttet hvile 10-15 minutter etter steking.
 2. Kutt grønnsakene og bland til en salat. Finhakk mynte og koriander og bland i salaten. Ønsker du å ha noe annet i som for eksempel reddiker, funker det også finfint. Men man tager hva man haver…
 3. Bland en dressing av limesaften, et par spiseskjeer fiskesaus, et par teskjeer sukker og tre spiseskjeer sweet chilisaus. Smak den til underveis. Kanskje trenger du litt mer sukker, kanskje litt mer fiskesaus, vi har alle forskjellig smak. Til slutt smaker du den til med srirachasaus for å få ønsket hete på dressingen.
 4. Skjær kjøttet i tynne skiver på tvers av fiberretningen. Fordel salaten enten på tallerken eller på fat, legg kjøttskivene over slik som på bildet.  Fordel dressingen over kjøttet og salaten rett før servering, dryss på de hakkede cashewnøttene.

Da skulle du ha verdens beste vietnamesiske biffsalat klar til servering. Server gjerne med litt kokt ris ved siden av dersom du ønsker det. Dette er perfekt sommermat!

Vel bekomme 🙂