Jeg skal ikke ha noen lang utredning om shepherd’s pie her, det holder egentlig å si at en god shepherd’s kan være noe av det beste som fins. Dette på tross av all sin enkelhet og ujålete natur. Selvfølgelig kan det også nevnes at dette er tradisjonsrik mat med sikkert et tusentall forskjellige måter å lage den på, og alle vil nok hevde at de lager den beste. Det blir nesten som med oss nordmenn og bacalaoen vår… Jeg har spist denne retten et utall ganger, og i tre verdensdeler. Den smaker forskjellig hver eneste gang, men felles for dem alle er at de har en utrolig kompleksitet i smaken og en unikhet som gjør dette til en av mine aller største favoritter. Uansett, her kommer nok en oppskrift som jeg hevder er den aller beste. Det får være opp til dere å vurdere!

[ingredients title=»Du trenger til kjøttsausen:»]

  • 1 kilo lammekjøttdeig (Er du feig kan du bruke okse)
  • 3 mellomstore løk
  • 3-4 gulrøtter
  • 3-4 fedd hvitløk (avhengig av størrelse og hvem du skal møte dagen etter)
  • 100 gram sjampinjong
  • 2 rause spiseskjeer tomatpuré
  • 2,5 dl kyllingkraft
  • 2 dl rødvin
  • Frisk timian (ca en spiseskje full med hakket sådan)
  • 1 mellomstor kvist frisk rosmarin
  • Olivenolje
  • En eller to dugelig dæsjer worcestershire saus
  • Salt og pepper

[/ingredients]

[ingredients title=»Til potestappelokket trenger du:»]

  • Ca 1 kilo poteter
  • 170 gram smør
  • 3 eggeplommer
  • 40-50 gram parmesanost
  • Olivenolje
  • Salt og pepper

[/ingredients]

[directions title=»Slik gjør du det:»]

  1. Forvarm ovnen til 200 grader
  2. Riv gulrot og løk med et rivjern (ikke skjær det i biter) og  bland det til en ganske fin masse.
  3. Varm olivenolje i en gryte og stek massen av løk og gulrøtter til den begynner å gylne.
  4. Ha i finhakkede rosmarinblader og litt salt og pepper. La det få stå å putre noen minutter.
  5. Bruk en stekepanne til å brune kjøttdeigen og timianbladene. Gir den fra seg mye fett, legg den brunede kjøttdeigen på litt torky på en tallerken så den får rent litt fra seg.
  6. Ha kjøttdeigen og tomatpureen over i gryta med gulrøttene og løken og la det frese litt sammen.
  7. Ha i vinen og la den koke inn litt før du så har i kyllingkraften.
  8. Ha så i det viktigste, en dugelig splæsj eller to… eller tre med worcestershiresaus.
  9. La det få stå og småkoke i ca en halv time til sausen er kokt inn og tyknet. Smak til med salt og pepper underveis
  10. Kok potetene møre i lettsaltet vann og sil av dem. Mos potetene og bland i smør, eggeplommer og halvparten av parmesanosten. Smak til mosen med salt og pepper.
  11. Ha kjøttblandingen i en ildfast form og dekk den med et lokk av potetmos. Dryss på resten av parmesanen og litt olivenolje.
  12. Sett formen i stekovnen og la den stå til lokket har gylnet. Ca en halv time. Synes du det tar lang tid kan du bruke litt grill på slutten.

[/directions]

Da er det eneste som gjenstår å hogge innpå og passe på at man ikke forspiser seg. Server gjerne med salat og litt godt brød til 🙂