Neste gang du skal sette en søt gjærdeig anbefaler jeg at du lager flere typer gjærbakst. Slå rett og slett flere fluer i ett smekk.  Jeg slår disse fluene i smekken til stadighet.  Grunnen til at jeg lager flere typer gjærbakst når jeg setter en gjærdeig er at familien har forskjellige ønsker og favoritter.  Hun minste foretrekker skolebrød (spesielt den delen som består av melis og kokos), den eldste jenta foretrekker kanelsnurrer, jeg foretrekker makronsnurrer og mannen min foretrekker alle 3. Så nå som høsten er godt i gang, og tiden er inne for matkos og stearinlys – lag 3 av 1.

Vanskelighetsgrad: lett til middels

Antall personer: 15- 20 stk

Ingredienser:

 

Hvetedeig:

  • 1,5 dl hvetemel (spar ca 2 dl til utbaking)
  • 1,5 ts kardemomme
  • 1,5 dl sukker
  • 1 pk gjær
  • 5 dl melk
  • 125 gr smør/margarin

 

Dette gjør du:

  1. Sikt hvetemel i en stor bakebolle, ha i kardemomme og sukker.
  2. Smelt smør og ha i melken. Varmes opp til mellom 38 – 40 grader. Rør ut gjæren i væsken.
  3. Ha væsken sammen med det tørre og rør godt. Deigen skal bli glatt og blank.
  4. La deigen heve til dobbel størrelse (ca. 30 – 45 minutter)
  5. Elt inn resten av melet – det kan være du trenger mer eller mindre mel – deigen er ferdig når deigen ikke henger fast i fingrene dine eller på benken.

 

Til skolebrød:

Vaniljekrem

  • 2,5 dl melk
  • 2 ss hvetemel
  • 1 egg
  • 1 ss sukker
  • 1 ts vaniljefrø

 

  1. Visp sammen alle ingredienser utenom vaniljefrøene i en kasserolle. Kok opp på middelsvarme til det tykner. La kremen bli kald før det smakes til med vaniljefrø.
  2. Rull ut en håndfull gjærdeig til en bolle. Lag en grop midt i bollen og ha i vaniljekrem
  3. Etterhev i 15 minutter – pensle med egg og stek i 10 – 15 minutter midt i ovnen på 220 grader.
  4. Lag en melisglasur bestående av melis og vann. Smør glasuren over de avkjølte skolebrødene og ha på kokosmasse.

 

Til makronsnurrer

Makronfyll:

  • 150 gram mandler
  • 150 gram melis
  • 1 eggehvite
  • 3 -4 ss vann

 

  1. (tilsett vann litt etter litt – makronfyllet skal være lett å smøre utover hvetedeigen, derfor er det viktig at makronfyllet ikke er for hardt eller for flytende)
  2. Finmal mandler, sikt inn melis. Bland inn eggehvite og vann. Rør godt.
  3. Kjevle ut en del av deigen til et rektangel  (ca 0,5 cm tykk). Smør makronfyllet utover deigen. Rull deigen fra langsiden til en lang tykk pølse. Skjær i ca 2 cm tykke skiver. Etterhev i 15 minutter – pensle med egg og stek i ca 10 – 15 minutter midt i ovnen på 220 grader.

 

Til Kanelsnurrer

Kanelfyll:

  1. Bland sammen 100 gram smør, 6 ss sukker og 3 ss kanel.
  2. Kjevle ut en del av deigen til et rektangel  (ca 0,5 cm tykk). Smør kanelfyllet utover deigen. Rull deigen fra langsiden til en lang tykk pølse. Skjær i ca 2 cm tykke skiver. Etterhev i 15 minutter – pensle med egg og stek i ca 10 – 15 minutter midt i ovnen på 220 grader.