Sommer er tid for plommer… Og når de norske røde plommene endelig kommer, er de verdens aller beste! Spesielt når vi bare kan plukke de rett ned fra trærne og ned i magen. De fleste av oss har nok ved anledning tyvstartet litt når man har sett og kjøpt utenlandske plommer som ser eventyrlig gode ut. Men som regel blir man bare skuffet. I beste fall smaker de ikke noen verdens ting når vi smaker på dem, i verste fall er de så sure at de er uspiselige. Men du trenger faktisk ikke kaste dem, de funker nemlig veldig godt til å lage en kjapp og utrolig god plommekompott av. Du kan faktisk også bruke frosne plommer dersom du skulle finne på å ha det. I denne oppskriften brukte jeg norske, gode røde plommer, men som sagt: Du kan bruke de dårlige utenlandske med et veldig godt resultat. Ingen har lyst til å stå lenge på kjøkkenet i disse dager, så her lager vi en enkel ekspressvariant som på tross av å være kjapp ikke bærer noe preg av det. Den passer for eksempel fantastisk godt til noe så nostalgisk som arme riddere eller på vaniljeis. Litt fest til kveldsmaten eller desserten nå på sommeren dette!

 

Plommekompott

[ingredients title=»Du trenger:»]

  • Ca 8 dl plommekjøtt uten stein og skinn (Du flår plommene ved å skolde dem litt i varmt vann)
  • Ca 6 ss sukker
  • 6-8 cl cognac
  • Vanilje (enten frø eller malt stang)
  • En dæsj kanel
  • Litt ananasjuice
  • Smør til steking

[/ingredients]

 

[directions title=»Slik gjør du:»]

  1. Varm litt smør i ei stekepanne, ha i plommene og sukkeret. La det karamellisere seg.
  2. Hell på litt ananasjuice, ha i kanel, vanilje og cognac. Vær gjerne litt raus med kanelen, men det bør ikke bli altfor mye heller. Smak det heller til.
  3. La det koke inn til en kompott på svak varme. Ca 1/2 time vil jeg tro.
  4. Serveres varm

[/directions]

 

Arme riddere

Som sagt, plommekompotten passer særdeles ypperlig til arme riddere. De fleste har nok et forhold til dette fra før, har man det ikke er det nå så absolutt på tide. Dette er snadder, det er tradisjonelt og det er lett å lage!

 

[ingredients title=»Du trenger:»]

  • 6 skiver loff, gjerne gammel

     

  • 5 egg

     

  • 5 dl melk

     

  • 5 ss sukker

     

  • 1 ts kardemomme

     

  • 1 1/2 ts kanel sånn ca

[/ingredients]

 

[directions title=»Slik gjør du:»]

  1. Skjær loffen i skiver.
  2. Visp egg, melk, sukker, kardemomme og kanel sammen og ha blandingen i et stort fat.
  3. Legg loffskivene i blandingen og la de trekke den til seg. Det er viktig at de får suget seg skikkelig blaute. Snu gjerne underveis. De tåler fint 8-10 minutter i blandingen.
  4. Stek skivene i litt smør på medium varme slik at de blir gylne og fine.
  5. Serveres med en gang, gjerne med plommekompott, krem, nøtter og f.eks noen friske bær på toppen.

[/directions]

Kos dere 🙂