Da jeg var liten (og det begynner å bli en del år siden) og bodde i Grimstad var en av livets høydepunkter å dra innom Sam Berg i Storgaten for å kjøpe sørlandsboller.  Jeg visste ikke om noen andre steder i verden som hadde så gode sørlandsboller som der. Disse bollene som på mirakuløs måte var fylt av vaniljekrem var en stor favoritt hos flere enn meg. Sørlandsboller er vanskelig å spise (men vanskelig på en god måte) fordi den er fylt av mye god vaniljekrem og når du sette tennene i bollen tyter kremen ut på alle kanter.  Men selv om det er mye gris, og et uvanlig forbruk av servietter er hver bit av bollen verdt det.

Som 12 åring funderte jeg over størrelsen på universet og meningen med livet, og hvordan det var mulig å få all den gode kremen inn i sørlandsboller. Jeg funderer fortsatt over universet og meningen med livet, men nå vet jeg hvordan man får kremen i sørlandsboller.  Heldigvis trenger jeg ikke kjøre 30 mil for å få tak i disse sørlandsbollene lengre. Og det trenger ikke du heller. Du får oppskriften her. Sørlandbollene på Sam Berg pleide å være trukket med melisglasur og kokos, jeg har valgt å trekke bollene med sjokolade.  Uansett hva du velger å trekke bollene med, her er oppskriften

 

Dette trenger du til sørlandsboller:

Oppskrift på hvetedeig finner du her…..

 

Vaniljekrem:

  • 1 pk vaniljekrem
  • 1 pk kremfløte (piskes)
  • 1 ts vaniljeessens (for ekstra vaniljesmak)

 

Hvis du ønsker å lage vaniljekremen fra bunnen kan du gjøre det på følgende måte:

  • 2,5 dl fløte
  • 50 gram sukker
  • 15 gram maisenna
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 stk eggeplommer

 

Slik lager du vaniljekrem:

Pisk sammen sukker, maisenna og eggeplommer i en bolle. Ha fløten i en kjele sammen med vaniljesukker og kok opp væsken (husk å røre godt så det ikke brenner seg..brent vaniljekrem smaker ille).  Ha litt av den kokende væsken sammen med eggeblandingen mens du rører godt. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til den tykner.

Ha kjelen i en ny bolle/form og avkjøl raskt. Ha gjerne plastfolie over slik at det ikke danner seg snerk på kremen.

Når alt er avkjølt pisker du kremfløte sammen med 2 ss sukker, og blander vaniljekremen sammen med kremen. Sett den i kjøleskapet til den stivner noe.

 

Slik får du kremen inn i sørlandsboller:

Når bollene er avkjølt skjærer du av toppen av bollen med en skarp kniv. Sørg for at toppen er hel, fordi den skal du sette på plass igjen etter at bollen er fylt med krem.

Grav ut ca. halvparten av innholdet i bollen (alt etter som hvor mye krem du vil ha inn i bollen). Fyll bollen med vaniljekrem. Ha på «bolletoppen», og forsegl bollen med smeltet lunken sjokolade. La sjokoladen få stivne før du serverer.

Kos deg med bollen i visshet om at et av livets store spørsmål er besvart.