Svenskene har ertesuppe og pannekaker på torsdag, vi har taco og gullrekka på fredager…

Og er kanskje du en av oss som synes at ferdige tacokits og gullrekka begynner å bli litt slitent? Vi kan ikke hjelpe deg med Skavlan, men tacoen du serverer  kan absolutt få en ny vår med noen relativt enkle grep. Lag din egen krydderblanding, bland din egen salsa og gjør en spenstig vri på tortillaene. Ikke er det vanskelig, og det løfter tacoen til å bli det den fortjener… Nemlig god helgemat!

 

Lag din egen krydderblanding

Lag din egen unike smak med egen krydderblanding

Lag din egen unike smak med egen krydderblanding

 

Tex mex skal sparke litt! Posekrydderet du får i butikken sparker mest på saltsmaken. En fin måte å gjøre din unike vri på tacoen er å lage din egen krydderblanding, da kan du justere saltmengden etter smak også. Det er ikke vanskelig, men det krever en engangsinnsats ved å kjøpe inn krydderne du trenger til blandingen. Bland opp et glass og ha det stående i skapet. Da slipper du å blande nytt fra gang til gang. Oppskriften under holder til et par runder, men du kan godt gange den opp slik at den holder til flere måltider. Det kan være smart å prøve den en gang før du lager en diger ladning, det kan jo hende du vil justere den litt og tilpasse den etter akkurat din smak.

[ingredients title=»Bland sammen:»]

  • 2 teskjeer chilipulver
  • 3 teskjeer paprikapulver
  • 1 teskje cayennepepper
  • 1 teskje malt chipotle (røkt chili, du finner tørket chipotle i velassorterte matbutikker som Meny, Ultra etc.)
  • 2 teskjeer malte korianderfrø
  • 2 1/2 teskje spisskumin
  • 1 teskje hvitløkspulver

[/ingredients]

Kjøttsausen

Strengt tatt bruker man ikke kjøttdeig i mexikansk mat, men ettersom tex mex er amerikansk og oksekjøtt ofte koster det hvite ut av øyet i Norge, fungerer strengt tatt karbonadedeig helt ålreit her. Skal du ha gjester kan du selvfølgelig med hell bruke strimlet oksekjøtt som et luksuriøst alternativ. Men siden vi nordmenn er så glade i kjøttdeigen vår, så bruker vi det her.

[ingredients title=»I min versjon trenger du:»]

  • 600 gram karbonadedeig
  • Halvparten av krydderblandingen du nettopp leste oppskriften på
  • Litt soyasaus
  • 1 teskje tomatpuré eller 2
  • 1 kopp vann

[/ingredients]

 

[directions title=»Slik lager du den:»]

  1. Brun karbonadedeigen i litt olje i en panne
  2. Ha i tomatpureen og krydderblandingen, fres det inn sammen med kjøttet
  3. Smak til med en dæsj soyasaus for salt og fyldighet
  4. Ha i vannet og la den småputre en stund til den har kokt inn.

[/directions]

Salsaen

Til slik mat trenger du en god salsa, eller pico de gallo som mexikanere kaller det. Jeg lager min med ananas for å få fruktighet og friskhet i tex mexen.

[ingredients title=»Til den trenger du:»]

  • 2 pakker cherrytomater
  • 1/2 rødløk
  • 1/4  frisk ananas
  • Saften av 1/2 lime
  • 1/2 rød chili
  • En bunt frisk koriander

[/ingredients]

Hakk og bland, enkelt og greit!

 

Guacamolen

Du trenger også en god guacamole til dette. Hvis du her sier at du pleier å bruke Kims på boks, gå rett i sengs og skam deg! Å lage guacamole selv er veldig enkelt og veldig godt!

[ingredients title=»Du trenger:»]

  • 2 modne avocado
  • 1 stor tomat
  • 1 fedd hvitløk
  • 1/2 chili
  • En neve hakket frisk koriander
  • Saften av en 1/2 lime
  • Salt og pepper

[/ingredients]

 

[directions title=»Slik gjør du det:»]

  1. Del avocadoene i to, ta ut steinen inni og bruk en gaffel til å ha fruktkjøttet over i en bolle. Mos avocadoen med en gaffel.
  2. Finhakk chili, hvitløk og koriander og bland det inn i avocadomassen.
  3. Del tomatene i biter og fjern alt det bløte og frøene inni tomaten. Finhakk det faste fruktkjøttet og bland det i guacamolen.
  4. Klem i saften av en halv lime og bland.
  5. Smak til med salt og pepper.
  6. Legg en av avocadosteinene tilbake i guacamolen og la den ligge frem til servering. Da holder den seg grønn og frisk!

[/directions]

 

 

Tortillas

Nå kunne jeg selvfølgelig ha kommet med en fiks oppskrift på hjemmelagde tortillas her, men det gjør jeg ikke. Vi snakker tross alt om et fredagsmåltid her, og det å få disse tingene på bordet tar lang nok tid som det gjør. Et spenstig alternativ jeg tror familien setter pris på er imidlertid den versjonen jeg skal vise dere her. Alt du trenger er en pakke kjøpte tortillas, en stekepanne og litt olje.

[directions title=»Slik gjør du en morsom vri på lefsene:»]

  1. Del hver lefse i 6 deler (trekanter)
  2. Varm rikelig med olje i ei panne og frityrstek 3 og 3 tortillabiter av gangen. Du vil se at de blåser seg opp og blir lette og luftige.
  3. Ta de ut når de har begynt å gylne og legg dem til å renne av seg på litt tørkepapir.
  4. Gi dem et lett dryss salt før servering

[/directions]

Da var fredagstacoen reddet! Enjoy! Skulle ikke gullrekka falle i smak, finn frem Spotify, søk opp El Vez (det mexikanske svaret på Elvis og drøm om sol, sommer og et bedre fredagsprogram på TV)