Tid: ca 45 minutter

Oppskrift og bilder av Einar Nilsen

Alle gode ting er tre! Siste thairett på menyen for denne gang, men det gjør den ikke dårligere av den grunn:-) Denne retten var faktisk min første thailandsk-kulinariske opplevelse en gang i Australia i 1997, nettopp den smaksopplevelsen som gjorde at jeg ble hekta på thaimat for evig og alltid. (Bortsett fra noen dager etter en relativt heavy matforgiftning langt pokker i vold dypt i Thailands jungel og hvor jeg seriøst var sikker på at jeg nå skulle dø). Uansett, dette var mitt første kjærlighetsforhold til thaimaten, og den står fremdeles alltid på menyen. Den har blitt en klassiker hos oss med andre ord 🙂

Thai curry er forholdsvis en lett sak å lage, det er ikke så mye som kan gå galt ettersom du kan smake den til hele tiden underveis i prosessen. Denne versjonen er laget med svin, men curryer kan lages med andre typer kjøtt dersom du ønsker det. Noen typer kjøtt skal riktignok lages med grønn curry, men tilberedningen følger stort sett de samme prinsippene. Grønnsakene kan du selvfølgelig også variere utifra hva du selv liker og hva du synes passer best. Thaiene bruker mye MSG i maten, det gjør imidlertid ikke jeg. Jeg synes litt sukker fungerer greit som en erstatning.

I denne oppskriften brukte i hvert fall jeg:

  • 500g Svinefilet
  • 2 bokser kokosmelk
  • Rød thai curry pasta (Er du litt leken lager du din egen, men det er på ingen måte en nødvendighet)
  • 4 ss Solsikkeolje
  • Fiskesaus (selvfølgelig)
  • 1 snau ss sukker
  • Tørkede kaffirlime blader
  • Frisk koriander
  • Brekkbønner
  • Sukkererter
  • Vårløk
  • Paprika
  • Frisk ananas

Som sagt, det er lett å lage en curry. Ha oljen i en tykkbunnet kaserolle, ha i 3-4 spiseskjeer currypasta (Litt avhengig av hvor sterk den er) og stek den litt i oljen. Pass på at du ikke har for varm plate, du vil ikke at curryen skal brenne seg.

Ha i kjøttet og stek det litt sammen med curryblandingen, bare noen sekunder slik at det får litt farge og trekker til seg litt av curryen. Ha i kokosmelken og rør ut curryen.

Ha i en teskje eller to med hakkede kaffirlime blader. Har du hele blader, tar du en 7-8 blader i gryta. Du kan også ha i ca 4 spiseskjeer med fiskesaus allerede nå.

La blandingen småkoke litt mens du hakker opp paprika, vårløk, bønner, sukkererter og ananas. Ha dem så i gryta og kok videre. Når curryen har kokt en tid er det på tide å smake til med fiskesaus og sukker for å finne den rette smaken. Og vips, curryen er ferdig! Jeg pleier å hakke litt frisk koriander og drysse den på toppen før servering. Server med ris og de to andre thairettene fra tidligere i uka:-)

God helg!