Tid: ca ½ time

Beregnet til 4 personer som en av tre retter. Dersom dette er eneste rett på bordet, må mengdene oppjusteres.

Oppskrift og bilder: Einar Nilsen

Av all thai-mat er dette min ubestridte favoritt! Dette er for meg kongen av det thailandske kjøkken, her finne jeg alle de smakene jeg forbinder med Thailand i fantastisk kombinasjon. Dessverre blir jeg alltid skuffa når jeg bestiller den på en av Oslos etter hvert mange thairestauranter og take-aways, de har fornorsket den såpass at det ikke lenger er sammenlignbart med ekte vare. Det er i denne salaten fiskesausen virkelig kommer til sin rett, og du bruker forholdsvis mye av den her. Salaten er ekstremt enkel å lage, og tar som salater flest ikke spesielt lang tid å fikse heller. Men god som gull, det er den!

Mange vi nok stusse litt når jeg kaller det en salat ettersom den serveres med ris til slik man ofte gjør med asiatiske retter. I hvert fall er det slik jeg har blitt opplært til å spise den. Den serveres lun, det vil si ikke varm men heller ikke kald. Ikke inneholder den veldig mye grønt heller… Så om det er en salat slik vi kjenner dem her i Skandinavia, neppe! Man kan selvfølgelig velge å gjøre den litt mer «salatete» selv, men her kjører jeg en hardcore thailandsk versjon. Det er den som er best!

Du trenger:

  • 500 gram Oksekjøtt (ytrefilet er supert)
  • 4 Sjalottløk
  • En bunt koriander
  • Rød chili
  • 3 fedd hvitløk
  • Juice av 4-5 lime (litt avhengig av hvor mye saft det er i dem)
  • 2 spiseskjeer sukker
  • Thailandsk fiskesaus
  • Varmt vann

 

Begynn med å marinere kjøttet ved å legge kjøttskivene hele i en bolle. Ha en durabelig klunk med fiskesaus i bollen. Ikke bry deg om at det lukter hockeybag, dette blir snadder skal du se! Skrell og hakk hvitløksfeddene og ha de i bollen med kjøttet. Gi også kjøttet en god runde eller 2 med pepperkverna. Ikke tilsett salt, fiskesausen er salt nok. Bland innholdet i bollen godt. Kjøttet trenger ikke ligge nedsunket i fiskesaus, men det bør være en god del nedi der. Vend litt på kjøttet av og til, la det ligge der en halv time eller mer.

Mens kjøttet koser seg i fiskesausbadet, kan du gjøre ferdig mye av det andre. Skrell sjalottløken og skjær den i løvtynne skiver og ha den over i en bolle. (ikke den samme som kjøttet ligger i enda). Løkskivene skal nesten være gjennomsiktige.
Hakk chili etter hvor modig du er og ha den i bollen sammen med løken. Dersom du gråter litt etter å ha skåret løk, la tårene renne! Du har IKKE lyst til å tørke deg i øynene med fingrene etter at du har hakket chilien.

Finhakk hele bunten med koriander og ha den i bollen med løk og chili.
Bråstek kjøttet i stekepanna, jeg foretrekker kjøttet veldig lite stekt her. Dette kan du selvfølgelig bestemme selv, men kjøttet vil «etterkoke» litt med limejuicen etterpå. Noe mer enn medium stekt oksekjøtt er uansett å ødelegge kjøttet i mine øyne…

La kjøttet hvile mens du lager dressing av ca 5 spiseskjeer fiskesaus, limejuice og varmt vann. Tilsett sukker etter smak. Jeg pleier alltid bare å skvise ut juicen av lime, du får fort en besk smak dersom du bruker presse ettersom du ofte får med litt av det hvite i skallet. Er du diabetiker kan du selvfølgelig erstatte sukkeret med annen type søtningsmiddel.

Skjær kjøttet i tynne skiver og bland det med løk, chili, koriander og dressingen du nettopp sto å rørte sammen. Det skal være mye dressing, den fungerer som saus i denne retten. Dander etter alle kunstens regler på et fat og server med de to andre rettene fra denne ukas blogginnlegg og ris.